Linkovi

Keri upozorava Iran i Siriju


Britanski premijer Dejvid Kameron i američki državni sekretar Džon Keri, London, 25. februar, 2013.
Britanski premijer Dejvid Kameron i američki državni sekretar Džon Keri, London, 25. februar, 2013.

Američki državni sekretar je tokom posete Britaniji naglasio da će vlade obe zemlje morati da se promene ili će snositi posledice.

On je na prvoj stanici svoje prve turneje po inostranstvu posle stupanja na položaj državnog sekretara, u Londonu, govorio na konferenciji za novinare sa britanskim ministrom spoljnih poslova Vilijamom Hejgom.

Keri je, nakon susreta sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i šefom diplomatije Vilijamom Hejgom, opomenuo Iran da Sjedinjene Države neće da mu dopuste da se domogne nuklearnog oružja i upozorio da vreme za diplomatiju ističe.

„Prozor za diplomatsko rešenje jednostavno, po definiciji, ne može da bude otvoren zauvek. Ali danas je još otvoren. Sada je otvoren. I još ima vremena. Ali vremena ima samo ako Iran reši da sedne za sto i iskreno pregovara.“

Keri je takođe osudio sirijske snage zbog najnovijeg bombardovanja Alepa i naglasio da sirijski narod ne zaslužuje stravično nasilje kojem je izložen pod režimom predsednika Bašara al-Asada.

Osuđujemo proizvoljno ubijanje nedužnih civila i to osuđujemo najenergičnije. A to je samo još jedan dokaz da Asad mora da ode.“

Keri je rekao da se Sjedinjene Države i dalje zalažu za političko rešenje u Siriji, dodavši da sirijska opozicija, koja pokušava da pridobije veću međunarodnu podršku, „neće biti prepuštena sama sebi“. Keri je takođe rekao da Sjedinjene Države veoma ozbiljno shvataju optužbe avganistanskog predsednika Hamida Karzaija o mučenju i zlostavljanju civila i pokrajini Vardak.

Britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg je rekao da su on i Keri razgovarali i o ponovnom pokretanju izraelsko-palestinskih mirovnih razgovora, pružanju podrške novim, još nejakim demokratijama na Bliskom istoku i opasnosti od terorizma u Severnoj Africi. Hejg je takođe naglasio da svet mora da učini više za sirijski narod i da je Britanija spremna da poveća podršku sirijskoj opoziciji.

„Suočena sa takvim ubijanjem i nestabilnošću, naša politika ne može da bude statična dok vreme prolazi.“

Očekuje se da će Sirija biti tema razgovora i na narednim Kerijevim sastancima sa liderima u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru. Očekuje se da se šef američke diplomatije u Berlinu sastane sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Vašington i Moskva imaju suprotne stavove prema načinu rešavanja sukoba u Siriji, a bilateralni odnosi su zahladneli i zbog američke namere da postavi protivraketni sistem u Evropi. Državni sekretarijat je saopštio da će u Parizu Keri razmotriti i sadašnju saradnju Vašingtona sa Francuskom i drugim zemljama u operacijama u Maliju.
XS
SM
MD
LG