Linkovi

SAD obećale 40 miliona dolara pomoći Filipinima


Američki državni sekretar tokom posete Filipinima, 17. decembar 2013.

Finansijska pomoć ima za cilj poboljšanje pomorskih odbrambenih sposobnosti Filipina i jačanje kontraterorističkih operacija protiv muslimanskog ustanka na jugu.

Američki državni sekretar Džon Keri je najavio 40 miliona dolara nove pomoći za Filipine, dugogodišnjeg saveznika Sjedinjenih Država, umešanog u teritorijalni spor sa Kinom.

Keri je to saopštio danas u Manili, gde se sastaje sa filipinskim sekretarom za inostrane poslove, Albertom del Rosariom i predsednikom Beninjom Akinom.

Ta pomoć ima za cilj poboljšanje pomorskih odbrambenih sposobnosti Filipina i jačanje kontraterorističkih operacija protiv muslimanskog ustanka na jugu.

To je dodatna pomoć, pored paketa u vrednosti od 32 miliona dolara, najavljenog juče, kako bi se pomoglo zemljama jugoistočne Azije da zaštite svoje teritorijalne vode uključujući 18 miliona namenjenih Vijetnamu.

Keri je rekao da dodatna pomoć nema za cilj suprostavljanje sve primetnijim ambicijama Kine, mada je upozorio sve strane da ne preduzimaju „provokativne“ poteze.

Američki državni sekretar je takodje ponovio protivljenje novoj kineskoj vazdušnoj odbrambenoj identifikacionoj zoni u Istočnom kineskom moru, koja obuhvata sporne oblasti na koje polaže pravo i Japan.
XS
SM
MD
LG