Linkovi

Keri za VOA: Sporazum dobar za svet


Državni sekretar SAD Džon Keri u razgovoru sa urednicom Persijskog servisa Glasa Amerike.
Državni sekretar SAD Džon Keri u razgovoru sa urednicom Persijskog servisa Glasa Amerike.

Državni sekretar Džon Keri izjavio je za Glas Amerike da bi sprovodjenje medjunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom učinilo svet bezbednijim, poboljšalo životni standard Iranaca i potencijalno otvorilo druge mogućnosti za saradnju SAD i Irana.

Državni sekretar Keri ima vodeću ulogu u nastojanjima administracije predsednika Obame da pridobije podršku američkih zakonodavaca koji su skeptični prema sporazumu sa Iranom.

U intervjuu za Persijski servis Glasa Amerike, državni sekretar Keri je izrazio uverenje da će zakonodavci uvideti da bi propust da se odobri sporazum postignut izmedju Irana i šest zapadnih zemalja mogao da vodi daljem konfliktu i ratu na nemirnom Bliskom Istoku.

Ako ne budemo postigli tu saglasnost, verujem da bi Ajatola postavio pitanje: “Zašto bih pregovarao sa ovim ljudima? Nisu realizovali dogovor, nisu doneli rezultate.” Zašto bi naše kolege u svetu podržale sankcije kada su one imale za cilj postizanje sporazuma. On je sada na dohvat ruke, a naši zakonodavci mu okreću ledja? To bi značilo da je cela stvar propala što bi predstavljalo veliku opasnost za region.”

Keri je branio administraciju od kritika da je trebalo da se založi za širi spisak tema za pregovore, koje bi obuhvatile i pitanja ljudskih prava i oslobodjanje nekoliko Amerikanaca pritvorenih u Iranu.

“Kao što smo ranije ukazali, da smo rešili da iznesemo na sto veliki broj pitanja izmedju Irana i svetske zajednice ili Irana i Sjedinjenih Država, pregovarali bismo deset godina i nigde ne bismo dospeli. Nismo imali to vreme na raspolaganju zbog nuklearnog pitanja i napretka na tom planu.”

Keri je dodao da se “mnogo toga dobrog” može dogoditi u vezi sa Iranom ukoliko sporazum bude sproveden u potpunosti.

To obuhvata i potencijalna putovanja, ali ono što bi neposredno usledilo je ukidanje specifičnih sankcija na planu finansija, bankarstva i protoku robe. Biće, naime, dozvoljena prodaja iranske hrane – na primer pistaćija i robe poput tepiha i slično… To znači da se neke stvari otvaraju, ali ne još sve. Primarni embargo (na prodaju oružja) je i dalje na snazi”.

Savet bezbednosti UN-a juče je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se odobrava nuklearni sporazum. Administracija predsednika Obame je u nedelju podnela taj plan Kongresu, čime je počeo period od 60 dana koliko zakonodavci imaju na raspolaganju da razmotre sporazum. Njega takodje moraju da potvrde iranski zakonodavci.

XS
SM
MD
LG