Linkovi

Bela kuća poziva na podršku sporazumu sa Iranom


Predsednik SAD Barak Obama nastoji da uveri Amerikance da podrže sporazum sa Iranom
Predsednik SAD Barak Obama nastoji da uveri Amerikance da podrže sporazum sa Iranom

Administracija predsednika Obame i dalje u medijima promoviše važni nuklearni sporazum sa Iranom u nastojanju da ga približi američkoj javnosti koja nema poverenja u Teheran.

Dugi, komplikovani i pretežno tehnički sporazum koji je prošle nedelje objavljen u Beču teško prihvataju gotovo svi republikanski zakonodavci, pa čak i nekolicina istaknutih demokrata. Senat ima rok od 60 dana da razmotri i potom glasa o sporazumu.

Da li je Iran dobio suviše koncesija, a zautvrat dao suviše malo?

Državni sekretar Džon Keri smatra da nije.

“U prvobitnoj rezoluciji UN-a o zavođenju sankcija Iranu, navedeno je da će, ako Teheran suspenduje proces obogaćivanja uranijuma i pristupi pregovorima, sve sankcije biti ukinute. Iranci su učinili više od pristanka na pregovore, oni su putem pregovora postigli sporazum", rekao je Keri.

Vodeći zakonodavci nisu uvereni. Predsedavajući senatskog odbora za spoljnopolitičke odnose, Bob Korker izjavio je dan pre glasanja u Saveta bezbednosti - “Zabrinut sam da će se saglasiti sa sporazumom za kojeg ni ne znaju da li mogu da sprovedu u delo.”

"Svetske sile imaju pravo da glasaju. Medjutim, mi smo tražili od njih da odlože implementaciju tog glasanja iz poštovanja prema Kongresu”, rekao je Keri.

Čak i neki demokratski zakonodavci, lojalni predsedniku Obami, još nisu sigurni kako će glasati.

“Imamo dva meseca i upotrebićemo to vreme da se bolje upoznamo sa tekstom sporazuma. Poštujem činjenicu da to nije laka odluka za članove Kongresa”, kaže demokratski senator Ben Kardin.

Predsedniku će biti potrebna podrška Kardina i drugih da spreče Kongres da preinači njegov veto na eventualnu odluku zakondavnog tela da odbaci taj sporazum.

“Ovaj sporazum će učiniti Ameriku i svet bezbednijim. Pa ipak čućete mnogo pregrejanih izjava i neiskrenih argumenata tokom narednih nedelja”, ističe predsednik Obama.

U medjuvremenu, iranski vrhovni lider i duhovni vođa ajatola Hamenei, izjavio je da će Iran nastaviti da igra odlučnu ulogu na Bliskom Istoku, kao i da bi u slučaju rata Sjedinjene Države pretrpele “poniženje”.

Američki sekretar za odrbanu u Izraelu

Za to vreme, u Izraelu su se sastali američki sekretar za odbranu Ešton Karter i izraelski ministar odbrane Moše Jalon.

Američkog sekretara za odbarnu srdačno je dočekao izraelski kolega tokom prve posete predstavnika američkog kabineta Izraelu od objavljivanja nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Tokom sastanka sa Jalonom, Karter je podvukao - “Izrael fromira kamen-temeljac američke strategije na Bliskom Istoku. Istina taj region je komplikovan i pun poteškoća, ali znamo gde nam leži interest, a jedan od glavnih su prijateljske i savezničke veze Sjedinjenih Država i Izraela.“

U avionu na putu za Tel Aviv, Karter je rekao da ne namerava da ubeđuje izraelske lidere da podrže nuklearni sporazum sa Iranom. Taj dogovor nije nikakva prepreka da SAD učine sve što mogu za bezbednost Izraela i svojih arapskih saveznika, dodao je Karter.

Izarelski premijer Benjamin Netanjahu smatra da sporazum omogućava Iranu da se domogne nuklearnog oružja, koje bi moglo da ugrozi opstanak Izraela kao i američku i globalnu bezbednost.

Karter i Netanjahu, sastaju se sutra.

XS
SM
MD
LG