Linkovi

Keri u istorijskoj poseti Somaliji


Državni sekretar Džon Keri sa predsednikom Hasanom Šeikom Mahmudom, premijerom Omarom Abdirašidom Alijem i regonalnim somalijskim liderima.
Državni sekretar Džon Keri sa predsednikom Hasanom Šeikom Mahmudom, premijerom Omarom Abdirašidom Alijem i regonalnim somalijskim liderima.

Američki državni sekretar Džon Keri boravio je danas u Somaliji, što se smatra istorijskom posetom s obzirom da je on prvi visoki američki diplomata koji je posetio tu zemlju.

Novinarka Glasa Amerike Pem Dokins, koja putuje sa Kerijem, javlja da je šef diplomatije proveo oko tri i po sata na aerodromu u Mogadišu, gde se sastao sa predsednikom Hasanom Šeikom Mohamadom, premijerom i drugim visokim zvaničnicima.

Ministar spoljnih poslova Somalije rekao je za Glas Amerike da je ova poseta znak da je u toj zemlji došlo do promena i da je ona sada “otvorena za biznis”. On je dodao da su se razgovori odnosili na uspostavljanje stabilnije vlade i mogućnosti ponovnog otvaranja američke ambasade u somalijskoj prestonici.

Američki šef diplomatije je istakao da će Sjedinjene Države pomoći somalijskoj vladi da ponovo osposobi vojsku kao i u borbi protiv terorizma. Posle 20 godina haosa i hroničnog nasilja, Mogadišu je u poslednjih nekoliko godina postao bezbedniji za život, međutim ekstremističke grupe Al Kaida i Al Šabab i dalje izvode samoubilačke bombaške napade.

XS
SM
MD
LG