Linkovi

Keri: Ubrzati tranziciju u Siriji


Američki državni sekretar Džon Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim šefom diplomatije Loranom Fabiusom u Parizu, 27. februara 2013.
Američki državni sekretar Džon Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim šefom diplomatije Loranom Fabiusom u Parizu, 27. februara 2013.

Američki državni sekretar izjavio je za vreme posete Francuskoj da SAD i Francuska žele da ubrzaju političku tranziciju u Siriji.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da Sjedinjene Države i Francuska žele da ubrzaju političku tranziciju u Siriji.

Tokom zajedničke konferencije za novinare sa francuskim ministrom inostranih poslova Loranom Fabijusom, Keri je istakao da Sjedinjene Države „ispituju načine da ubrzaju“ promenu sirijskog režima. O načinima da se to postigne, rekao je Keri, biće vođene diskusije na sutrašnjem sastanku „Prijatelja Sirije“ u Rimu, gde će se okupiti zemlje koje podržavaju sirijsku opoziciju. Keri je takođe pomenuo da Vašington razmatra dodatnu pomoć sirijskoj opoziciji, naglasivši da joj je ona "neophodna".

Govoreći o situaciji u Maliju, američki državni sekretar rekao je da ni SAD ni Francuska nemaju nameru da održavaju dugoročno prisustvo u toj zemlji i da je "afričko" rešenje, koje bi izradile afričke organizacije u saradnji sa UN, pravi odgovor za dugoročnu stabilnost Malija.

Istovremeno, danas je na severu te zemlje, u gradiću Kidal, bombaš samoubica usmrtio najmanje sedam ljudi, dok su u okolini trajale borbe francuskih vojnika i islamskih ekstremista.
XS
SM
MD
LG