Linkovi

Keri: Istražiti ratne zločine Rusije i Sirije


Državni sekretar Džon Keri
Državni sekretar Džon Keri

Američki državni sekretar Džon Keri zatražio je sprovođenje istrage u vezi sa ratnim zločinima protiv Rusije i Sirije tokom današnjeg susreta sa francuskim ministrom spoljnih poslova Žan-Markom Eroom, ovde u Vašingtonu.

Keri je poručio da posle napada na sirijsku bolnicu prošle nedelje, u kojem je stradalo 20 osoba , a ranjeno 100, ljudi moraju da odgobvaraju za nasilje koje besni tom zemljom. "Rusija i sirijski režim duguju svetu više od samo objašnjenja zbog čega gađaju bolnice, medicinske ustanove, ženu i decu", rekao je Keri, ddoajući da takvi činovi "zahtevaju odgovarajuću istragu ratnih zločina".

Prošlomesečni sporazum između Kerija i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova trebalo je da stvori novi protivteroristički savez u Siriji da je primrje izdržalo sjednu sedmicu - što se smatralo dovoljnim da humanitarna pomoć stigne u ugrožena područja. Nijedan od ta dva uslova nije ispunjen, pa su vazdušni napadi nastavljeni, a Keri je ranije ove nedelje okončao bilateralne razgovore sa Rusijom o vojnom partnerstvu u Siriji.

"To svakako više nije slučajnost. Radi se o jasnoj strategiji terorisanja civila i ubijanja svakog ko se nađe na putu njihovih vojnih ciljeva”. Od početka građanskog rata u Siriji pre više od pet godina, ubijeno je i do pola miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG