Linkovi

Keri: Veliki potencijal razgovora u Beču


Američki državni sekretar Džon Keri odvojeno se sastaje sa iranskim i ruskim kolegama u Beču, pred početak medjunarodnih razgovora o Siriji, za koje je ocenio da imaju najveći potencijal do sada da zaustave "neprekidni užas" koji se odvija u Siriji.

Pored razgovora u četiri oka sa iranskim šefom diplomatije Mohamadom Džavadom Zarifom, i ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, Keri učestvuje u neformalnim razgovorima o Siriji sa visokim diplomatama Rusije, Saudijske Arabije, Turske I EU.

U petak će se sastanci čiji je cilj usaglašavanje stavova o sudbini sirijskog predsednika Bašara al-Asada proširiti da bi uključili predstavnike drugih zemalja, medju kojima je i Iran.

U razgovorima neće učestvovati niti članovi sirijske vlade niti glavnih grupa koje nastoje da sruše režim u Siriji. Član Sirijske nacionalne koalicije, Mvafak Nairabije upozorio je da će Iran otežati napore da se pronadje političko rešenje zato što podržava Asada.

Na jučerašnjem sastanku sa parlamentarnom delegacijom Francuske, Asad je izjavio da mnoge regionalne i zapadne vlade, uključujući Francusku, pružaju podršku naoružanim terorističkim grupama u Siriji. Asad često sirijske opozicione grupe naziva teroristima.

Bez obzira na to, Keri je juče izrazio optimizam da su razgovori u Beču po svemu sudeći najbolji način da se dodje do mira.

Keri je juče, pred polazak u Austriju, govorio u Karnegijevoj zadužbini za međunarodni mir.

Borbe u Siriji između vladinih pristalica, umerenih pobunjenika i ekstremista Islamske države Keri je u Karnegijevoj zadužbini opisao kao četiri i po godine “neprekidnog užasa”, dodajući da pronalaženje rešenja neće biti lako.

“Prijatelji moji, ono sa čime se suočavamo u Siriji je isto kao tražiti put za izlaz iz pakla”.

Intenziviranje kampanje protiv pripadnika Islamske države, koju sprovodi koalicija, predvođena Sjedinjenim Državama jedan je deo onoga što Keri naziva dvostepenim pristupom u Siriji.

Koalicija će pomoći umerenim borcima, unaprediti vazdušne napade i izvršiti pritisak na glavno uporište pripadnike Islamske države u gradu Raka. Međutim, Keri smatra da je za pobedu nad Islamskom državom, neophgodno da se okonča rat u Siriji.

Drugi korak su razgovori u Beču, koji formalno počinju sutra, a na kojima učestvuju i predstavnici Rusije, Turske, Sudijske Arabije i Irana. Keri veruje u pozitivan ishod.

“Najbolje što možemo da uradimo jeste da sednemo za sto i prepoznamo da mora da postoji političko rešenje, o kojem smo svi već pričali”.

Ranije tokom dana, američki zakonodavci su razmatrali izglede za mir u Siriji, s obzirom na jaz u stavovima Sjedinjenih država s jedne, i Rusije i Irana s druge strane, kao i pojačano vojno prisustvo te dve zemlje u Siriji.

“Obe zemlje su pojačale svoje vojno prisustvo u Siriji i ono čega se ja plašim jeste da će misliti da zato što su preuzeli veću kontrolu na vojnom polju mogu da diktiraju uslove”,kaže Mišel Dani iz Karnegijeve zadužbine .

“Što skoriji prestanak konflikta u Siriji, koji bi ujedinio zemlju i omogućio da se živi u miru”. S tim ciljem Keri je otputovao u Beč.

XS
SM
MD
LG