Linkovi

Keri poziva na oprez zbog nacionalističkih trendova


Bivši državni sekretari Hilari Klinton, Kolin Pauel i Medlin Olbrajt sa odlazećim šefom diplomatije Džonom Kerijem, Vašington 10. januar 2017.

Odlazeći američki državni sekretar Džon Keri je pozvao na budnost protiv nacionalističkih trendova koji prete da dovedu do podela u svetu. On i tri njegova prethodnika su odali priznanje istoriji američke diplomatije na jučerašnjem dogadjaju kojim je obeleženo otvaranje Američkog centra za diplomatiju u Stejt departmentu u Vašingtonu.

Keri i bivši državni sekretari Madlen Olbrajt, Hilari Klinton i Kolin Pauel odali su priznanje ulozi američke diplomatije u održavanju svetskog mira, rešavanju konflikta i unapredjenju razvoja u cilju poboljšanja života gradjana. Keri je pozvao na budnost protiv nacionalizma i drugih trendova koji prete da dovedu do podela u svetu.

“Čuju se brojni glasovi u svetu koji su praktično digli ruke od diplomatije. Oni vide, a neki i otvoreno ohrabruju, prekid saradnje, izgradnju ekonomskih i političkih zidova i rast nepoverenja u cilju podele duž rasnih, etničkih nacionalnih i verskih linija", rekao je odlazeći državni sekretar Džon Keri.

On je rekao da priča o američkoj diplomatiji odražava drastično različitu i daleko više optimističnu viziju.

“Ne definiše nas etnička pripadnost, ne definišu nas imena, niti mesto odakle dolazimo. Definiše nas ideja. Za razliku od brojnih zemalja, ideja je da su svi ljudi rodjeni jednaki."

U indirektnom odgovoru na kritiku usmerenu prema njoj tokom prošlogodišnje predsedničke kampanje, Hilari Klinton je rekla da je paviljon, koji nosi njeno ime, najtransparentiniji deo čitavog projekta. Ona je ukazala da su diplomatske lekcije današnjice daleko vitalnije i urgentnije nego ikada ranije.

“Demokratija, sloboda i vladavina zakona su izloženi napadima širom sveta. Rastuća plima autoritarizma i antiliberalizma preti osnovama globalne ere posle Drugog svetskog rata koju su izgradile američke diplomate i branile je još od doba Džordža Maršala i Dina Ačisona", rekla je bivša državna sekretarka Hilari Klinton.

U jeku tekućih tenzija sa Rusijom, bivši američki državni sekretar Kolin Pauel se seća vremena kada su odnosi bili više prijateljski i kako je primio flašu votke kao poklon od svog ruskog kolege Igora Ivanova.

“Ova boca je imidž automatske puške AK-47 i u svoj svojoj slavi sada je ovde u Stejt departmentu”, poručio je Pauel.

Američki centar za diplomatiju je muzej i centar za obrazovanje posvećen istoriji američke dipomatije i važnom i često opasnom poslu koji obavljaju američke diplomate. Centar će biti otvoren za javnost kasnije naredne nedelje.

XS
SM
MD
LG