Linkovi

SAD za hitnu pomoć Sirijcima


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri

Neizvesnost u pogledu održavanja razgovora o budućnosti Sirije i humanitarna kriza u toj zemlji bili su među najvažnijim temama sastanka američkog državnog sekretara i ruskog šefa diplomatije

Sekretar Džon Keri Keri je zatražio od Rusije da “iskoristi svoj uticaj” na režim sirijskog presednika Bašara al-Asada da bi se obezbedio hitan, neometan i trajan humanitarni pristup svim Sirijcima kojima je pomoć potrebna, naročito u opokoljenim područjima poput Madaje, rekao je portparol Stejt departmenta
posle sureta Kerija i Sergeja Lavrova u Cirihu.

Lavrov je potvrdio da je Moskva saglasna da je dostavljanje pomoći civilima, zarobljenim u ratnoj zoni, trenutno najvažnije pitanje. “Potvrdili smo potrebu rešavanje humanitarnih problema u Siriji”, rekao je Lavrov, a prenosi ruska agencija Tas.

Keri i Lavrov sastali su se u svetlu sve većih strahovanja da je ugrožen početak razgovora o političkoj tranziciji u Siriji, zakazan za ponedeljak, 25. januar.

Još nije postignut dogovor o time koje bi opozicione grupe trebalo da učestvuju u razgovorima, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija što je, prema navodima zvaničnika, uslov za održavanje susreta. Ako razgovori ne počnu kako je planirano, to će poremetiti napore da se proglasi prekid vatre u Siriji.

XS
SM
MD
LG