Linkovi

Keri u Rusiji: Sirija i Ukrajina u fokusu


Američki državni sekretar Džon Keri i ruski predsednik Vladimir Putin uoči razgovora u Moskvi
Američki državni sekretar Džon Keri i ruski predsednik Vladimir Putin uoči razgovora u Moskvi

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je uoči sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da Sjedinjene Države i Rusija mogu da daju "značajan doprinos" rešavanju krize u Siriji.

Keri je uoči razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi naglasio da su dvije runde razgovora o političkoj tranziciji u toj zemlji "snažan početak".

Ruski lider je naveo da Sjedinjene Države i Rusija zajedno traže načine za rješavanje "najhitnijih kriza". Putin i Keri takođe bi trebalo da razgovaraju o situaciji u Ukrajini i borbi protiv Islamske države u Siriji.

Američki državni sekretar prethodno se sastao sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom. „Iako postoje razlike u stavovima, možemo efikasno da sarađujemo na rešavanju određenih pitanja“ rekao je američki diplomata uoči sastanka sa Lavrovom i dodao da je Rusija značajno doprinijela dijalogu o iranskom nuklearnom sporazumu.

Lavrov je rekao da želi da nastavi dijalog, koji su inicirali ruski i američki predsjednik Vladimir Putin i Barak Obama, o tome kako Sjedinjene Države mogu da pomognu u pogledu rešavanja ukrajinskog pitanja.

Keri je doputovao u rusku prijestonicu iz Pariza, gdje je učestovavo na ministarskom sastanku o Siriji i Islamskoj državi. Uoči Kerijevog odlaska, visoki zvaničnik Stejt Departmenta rekao je da državni sekretar planira da iskoristi posjetu Moskvi da pomogne u utvrđivanju okvira za naredni sastanak Međunarodne grupe za pomoć Siriji, koji bi trebalo da se održi u petak u Njujorku.

Rusija je dio grupe, koja je predstavila sveobuhvatan plan za političku tranziciju u Siriji. Međutim, Vašington i Moskva imaju različite stavove o sudbini sirijskog lidera Bašara al-Asada.

Iz Državnog sekretarijata je najavljeno i da će Keri sa ruskim zvaničnicima razgovarari o naporima da se u potpunosti primijeni sporazum iz Minska, koji obuhvata primirje u istočnoj Ukrajini i povlačenje teškog naoružanja.

XS
SM
MD
LG