Linkovi

Keri: Uspeh u borbi protiv ID


Britanski šef diplomatije Filip Hamond, irački premijer Hajder al Abadi i državni sekretar Džon Keri na konferenciji za novinare u Londonu

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da su iračke kopnene snage, uz podršku međunarodnih koalicionih partnera, postigle značajan uspeh u borbi protiv pripadnika Islamske države

Sekretar Džon Keri rekao je da su iračke snage u pojedinim slučajevima zaustavila zamah te ekstremističke organizacije.

Keri je na sastanku u Londonu naglasio da su iračke snage, potpomognute koalicionim vazdušnim napadima, ponovo preuzele kontrolu nad 700 kvadratnih kilometara teriitorije. Zvaničnici 21 zemlje, članice međunarodne koalicije protiv Islamske države, razgovarali su danas o dosadašnjim rezultatima vojne kampanje i narednim potezima.

Kurdski borci su, proteklih dana, potisnuli ekstremiste iz delova severnog Iraka i odsekli ključnu rutu za snabdevanje okupiranog grada Mosula. Britanski šef diplomatije Filip Hamond rekao je da bi 60-to člana koalicija, osim vojne kampanje, trebalo da se usredsredi na podrivanje ideologije Islamske države, zaustavljanje protoka stranih boraca i izvora finansiranja ekstremista i na obnovu iračkih snaga.

Irački premijer Hajder al Abadi naglasio je da iračke snage napreduju, ali da im je potrebno dodatno naoružanje. Takođe je poručio da pad cena nafte ima katastrofalne posledice po iračku ekonomiju i da bi mogao da utiče na vojni budžet. Zvaničnici Državnog sekretarijata najavili su da će naredna faza koalicione kampanje biti obučavanje i opremanje 12 novih iračkih brigada, u šta će biti uloženo milijardu 600 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG