Linkovi

Keri pred kongresmenima o Iranu


Državni sekretar Džon Keri svedoči pred Odborom za spoljnopolitičke odnose Predstavničkog doma, 28. jula 2015.

Američki državni sekretar Džon Keri je pozvao Kongres da potvrdi sporazum sa Iranom, navodeći da će ukoliko ga SAD odbace, “biti prokockana najbolja šansa” da se iranski nuklearni program stavi pod kontrolu.

Na današnjem pretresu na Kapitol hilu, državni sekretar Džon Keri upozio je da bi u slučaju da SAD odbace nuklearni sporazum sa Iranom, postignut tokom višegodišnjih pregovora, Teheran “bez ograničenja” mogao da krene u razvijanje nuklearnog oružja.

“Sporazum je dobar, dobar za svet, dobar za Ameriku, dobar za naše saveznike i naše prijatelje,” rekao je Keri na današnjem pretresu u Odboru za spoljnopolitičke poslove u Predstavničkom domu Kongresa.

Američki Kongres je u ranoj fazi 60-dnevnog analiziranja sporazuma, koji su sa Iranom postigle Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Kina i Rusija. Keri je pozvao Kongres da potvrdi sporazum, navodeći da će ukoliko ga SAD odbace, “biti prokockana najbolja šansa” da se iranski nuklearni program stavi pod kontrolu.

Iran je pristao na ograničenje svog nuklearnog programa, radi ukidanja zapadnih i sankcija UN-a, koje su umnogome usporile iransku ekonomiju. Sporazum treba da odobre oba doma Kongresa, u kojima republikanci imaju većinu. Na današnjem pretresu, sumnju u sporazum iskazali su i republikanski predsedavajući, kao i demokratski lider pomenutog odbora.

XS
SM
MD
LG