Linkovi

Keri: Saradnja obaveštajnih zajednica


Američki državni sekretar Džon Keri i poljski ministar inostranih poslova Radoslav Sikorski tokom susreta u Varšavi
Američki državni sekretar Džon Keri i poljski ministar inostranih poslova Radoslav Sikorski tokom susreta u Varšavi

Američki državni sekretar je rekao da „legitimna pitanja“ o američkom praćenju komunikacija ne bi trebalo da utiču na predstojeće trgovinske razgovore izmedju SAD i EU

Keri je danas tokom posete Poljskoj rekao da Sjedinjene Države razmatraju svoje aktivnosti vezane za prisluškivanje i da će tesno saradjivati sa svojim saveznicima kako bi obezbedile da buduće aktivnosti u tom smislu budu „razumljive i zajednički prihvatljive.“

„Predsednik Obama pozdravlja ovu priliku za saradnju sa našim saveznicima i u krajnjoj liniji ako to bude uradjeno kako treba, a biće, ne samo da ćemo ublažiti zabrinutosti već i ojačati naše odnose na obaveštajnom planu u budućnosti. Kao rezultat, svi ćemo biti bezbedniji i sigurniji i istovremeno zaštititi privatnost naših gradjana. Saradjivaćemo veoma efikasno na tome.“

Pregovori oko trans-atlanskog trgovinskog partnerstva su u zastoju zbog gneva evropskih vlada koje žele da Vašington objasni navode da je Nacionalna bezbednosna agencija pratila telefonske pozive nemačke kancelarke Angele Merkel i lidera drugih savezničkih zemalja.

Keri se, između ostalih, sastao sa poljskim ministrom inostranih poslova Radoslavom Šikorskim radi razgovora o širokom spektru pitanja koja obuhvataju ekonomsku saradnju, odbrambene veze, ekološka pitanja i planove za stacioniranje raketnog odbrambenog sistema.

Nemačko ministarstvo inostranih poslova u međuvremenu je saopštilo je da je od britanskog Forin ofisa zatražen odgovor na medijske izveštaje tome da se u okrilju britanske ambasade u Berlinu obavlja špijunska delatnost. Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele je povodom tih medijskih izveštaja pozvao britanskog ambasadora na razgovor.

Nemačko ministarstvo inostranih poslova je takođe navelo da se takva obaveštajna operacija kosi sa međunarodnim pravom. Forin ofis je potvrdio da je sastanak održan, ali detalji razgovora nisu saopšteni. Pozivanje stranog ambasadora na razgovor je potez nižeg nivoa od zahteva ambasadoru da pruži objašnjenje.

U svom današnjem izdanju britanski list Independent prenosi da je za prikupljanje podataka korišćena visoko tehnološka oprema na krovu britanske ambasade u Berlinu. Novinski izveštaj je zasnovan na podacima dobijenim od odbeglog bivšeg američkog obaveštajnog analitičara, Edvarda Snoudena.
XS
SM
MD
LG