Linkovi

Keri u Briselu: Nećemo biti zastrašeni


Američki državni sekretar Džon Keri polaže venac na aerodromu u Briselu u čast žrtava terorističkih napada.

Američki državni sekretar Džon Keri sastaje se sa evropskim liderima u Briselu, dok američki mediji javljaju da su dvoje američkih državljana stradali u terorističkim napadima u tom gradu u utorak.

Američki „NBC News“ prenosi izveštaj da je potvđeno da je dvoje Amerikanaca poginulo u napadima u utorak u kojima je ukupno stradalo više od 30 ljudi. Neimenovani američki zvaničnik izjavio je da imena žrtava još nisu dostupna, jer su vlasti u procesu obaveštavanja njihovih porodica.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom, Keri je rekao da SAD tuguju zajedno sa belgijskim narodom za svim dragim osobama koje su stradale u napadima, među kojima su i Amerikanci.

"SAD čvrsto stoje uz Belgiju i druge evropske nacije u svetlu ove tragedije. Pridružujemo vam se u zahvalnicama veoma hrabrim pripadnicima službi za hitne intervencije, koji su pohrlili na mesto nesreće da bi se se pobrinuli za ranjene i spasavali živote. Nastavićemo da vam pružamo pomoć neophodnu u istrazi ovih gnusnih terorističkih činova i privođenju odgovornih pravdi".

Keri je podsetio da su ekstremisti Islamske države preuzeli odgovornost za napade i poručio da ne postoji nijedna vlada na svetu koja podržava tu grupu. Kako je rekao, koalicija koju čini više od 60 nacija neće se smiriti dok Islamska država ne bude eliminisana.

Tokom boravka u Briselu keri se takođe sastao sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i polaganjem venca na aerodromu odao počast žrtvama.

XS
SM
MD
LG