Linkovi

Keri branio sporazum u Senatu


Državni sekretar Džon Keri i sekretar za energetiku Ernest Moniz svedoče pred senatskim odborom za spoljnopolitičke odnose u Vašingtonu, 23. jula 2015.
Državni sekretar Džon Keri i sekretar za energetiku Ernest Moniz svedoče pred senatskim odborom za spoljnopolitičke odnose u Vašingtonu, 23. jula 2015.

Državni sekretar je skeptičnim zakonodavcima poručio da bi se odbacivanjem sporazuma Teheranu dalo “veliki zeleno svetlo” da ubrza svoj nuklearni program.

Visoki zvaničnici Obamine administracije, državni sekretar Džon Keri i sekretari za finansije i energetiku Džek Lu i Ernest Moniz, suočili su se sa oštrim pitanjima o nedavno postignutom sporazumu sa Iranom tokom današnjeg pretresa u Senatu.

Republikanci u Spoljnopolitičkom odboru Senata su zvaničnicima administracije brzo stavili do znanja da nisu zadovoljni sporazumom sa Iranom.

“Žao mi je, ali slično gostu koji odlazi ogrnut samo hotelskim bademantilom, vjerujem da su vas “očerupali”. U tom procesu ste postigli da je sada umesto Irana, Kongres nepoželjan”, ocenio je Bob Korker, predsedavajući spoljnopolitičkog odbora.

„Od dana kada su počeli razgovore, jasno smo stavljali do znanja da nećemo prihvatiti ništa manje od dobrog sporazuma i definisali smo ga kao sporazum koji će zatvoriti četiri puta ka bombi“, odgovorio je Džon Keri.

Na oštre optužbe republikanskih zakonodavaca, državni sekretar Džon Keri je, u prvom svjedočenju pred Kongresom od prošlonedeljnog dogovora, odgovorio podjednako žestoko - i poručio da se protivnici sporazuma zalažu za nerealnu alternativu.

"Alternativa sporazumu nije, kao što sam to video na nekim televizijskim reklamama, ‘bolji dogovor’, neka vrsta nepostojećeg sporazuma koji predviđa potpunu kapitulaciju Irana. To je jednostavno fantazija, što će vam potvrditi i obavještajna zajednica. Suočeni smo sa izborom između sporazuma, koji će osigurati da je iranski nuklearni program ograničen, pod oštrim nadzorom i u potpunosti miran, i opcije gdje dogovora uopšte nema”.

Keri je podsjetio da Teheran već ima iskustva sa procesom prerade nuklearnog goriva i dovoljno materijala za 10 do 12 bombi.

“Tako da se ne postavlja pitanje da li dajemo Iranu ono što želi, već kako ćemo obuzdati njegov program? Kako ćemo obustaviti njihov program za naoružanje, ne cjelokupan program. Treba razumjeti o čemu je ovdje riječ. Naša namjera je bila da ih onemogućimo da naprave nuklearno oružje i to smo postigli”.

Najviše rangirani demokrata u Odboru, senator Ben Kardin, saopštio je da još nije odlučio o tome kako će glasati, ali da smatra da su američki pregovarači postigli značajan napredak.

“Razmotrio sam okvir koji je dogovoren u aprilu i kada ga uporedim sa konačnim sporazumom koji smo dobili danas, mogu da kažem da su naši pregovarači dobili mnogo”.

Sekretar za finansije Džek Lu naveo je na pretresu da sporazum neće spriječiti Sjedinjene Države da nametnu dodatne sankcije Iranu zbog pitanja poput kršenja ljudskih prava.

“Tokom pregovora smo jasno stavili do znanja da zadržavamo tu mogućnost i da ćemo zadržati sankcije uvedene zbog terorizma, regionalne destabilizacije, kršenja ljudskih prava”.

Kongres ima rok do 17. septembra da razmotri sporazum. Predsjednik Barak Obama već je najavio da će uložiti veto na eventualnu odluku da se odbaci dogovor. Za nadglasavanje veta, potrebna je dvotrećinska većina u oba doma Kongresa, što znači da bi republikancima koji su protiv dogovora morali da se pridruže mnogi članovi Obamine Demokratske stranke. Imajući to u vidu, Obama će morati da ubijedi što je moguće veći broj demokratskih kolega da podrže sporazum.

XS
SM
MD
LG