Linkovi

Kenijatini advokati traže odustajanje od slučaja


Kenijski predsednik Uhuru Kenijata obraća se svom pravnom timu tokom pojavljivanja pred Medjunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu.

Advokati kenijskog predsednika Uhurua Kenijate zatražili su od Medjunarodnog krivičnog suda da odbaci optužbe kojim ga tereti za zločine protiv čovečnosti.

Na statusnoj konferenciji, tužioci Medjunarodnog krivičnog suda su izjavili da nemaju dovoljno dokaza da bi započelo sudjenje Kenijati, koji je optužen da je učestvovao u organizovanju postizbornog nasilja 2008. u kome je stradalo više od 1,100 osoba.

Kenjatin branilac Stiven Kej rekao je Medjunarodnom sudu u Hagu da njegov klijent treba da bude oslobodjen, ističući da je slučaj tužilaštva - propao. Tužioci navode da je vlada Kenije blokirala njihove napore da dodju do ključnih dokumenata, uključujući podatke o Kenjatinim telefonskim razgovorima i finansijskim transakcijama.

Kenijata je prvi aktuelni šef države koji se pojavio pred Medjunarodnim krivičnim sudom.

Njegov slučaj je pokazatelj koliko je teško održati sudjenje nekom šefu države dok je ujedno potrebna saradnja vlade države na čijem se čelu nalazi osumnjičeni.

Kenijski predsednik je privremeno predao vlast svom zameniku, Vilijamu Rutou, dok se nalazi u inostranstvu. Ruto je takodje optužen za zločine protiv čovečnosti na Medjunarodnom krivičnom sudu, a njegovo sudjenje je počelo prošle godine.

XS
SM
MD
LG