Linkovi

Kenija: Potraga za nestalima nakon napada


A full moon rises over the Turkish-Syrian border line close to the Syrian town of Kobani.
A full moon rises over the Turkish-Syrian border line close to the Syrian town of Kobani.

Kenijski ogranak Crvenog krsta saopštio da se 61 osoba i dalje vodi kao nestala nakon četvorodnevne opsade Vestgejt mola

Timovi forenzičara u Keniji pretražuju ruševine delimično porušenog tržnog centra u Najrobiju, u potrazi za žrtavama napada somalijske esktremističke grupe al-Šabab.

Kenijski ogranak Crvenog krsta saopštio je danas da se 61 osoba i dalje vodi kao nestala nakon četvorodnevne opsade Vestgejt mola. Prema dosadašnjim zvaničnim podacima, poginule su 72 osobe.

Al-Šabab je u međuvremenu ponovo upozorio da će se nasilje nastaviti sve dok kenijske snage ne napuste Somaliju, što Kenija odbija da uradi. Lider esktremista, Moktar Abu Zubair, je u sinoćnoj poruci na tviteru poručio da Kenija treba da se pripremi za veliko krvoproliće i ekonomsku propast.

Takođe je oštro napao zapadne države zbog podrške kenijskoj misiji. Kenijski vojnici ušli su u susjednu Somaliju prije dve godine da bi pomogli u borbi protiv al-Šababa, koji pokušava da uvede stroge islamske zakone u zemlji. Ta organizacija je danas preuzela odgovornost za napad u Manderi, gradu blizu kenijsko-somalijske granice, u kojem su poginule dve osobe.

U odvojenom napadu u gradu Vadžir poginula je najmanje jedna osoba. Interpol je u međuvremenu izdao poternicu za Britankom Samantom Lutvejt za koju se, prema medijskim izveštajima, sumnja da je umešana u napad u tržnom centru.

Međunarodna agencija saopštila je da poternica, u kojoj se ne pominje incident u prestonici, izdata na zahtjev vlasti u Keniji, gdje je Lutvejt optužena za posedovanje eksploziva i zaveru za izvršenje krivičnog dela. Samanta Lutvejt, poznata kao “Bela udovica” bila je udata za jednog od bombaša u terorističkom napadu u Londonu, u julu 2005., u kojem je poginulo više od 50 ljudi.
XS
SM
MD
LG