Linkovi

Karzai: Nasilje Talibana šteti islamu


Hamid Karzai, predsednik Avganistana u Kabulu na skupu studenata u Kabulu, 17. april 2012.
Hamid Karzai, predsednik Avganistana u Kabulu na skupu studenata u Kabulu, 17. april 2012.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai je pozvao Taliban da prekine napade, rekavši da obnova nasilja samo produžuje strano prisustvo u Avganistanu.

Predsednik Karzai je danas govorio posle 18-očasovne ofanzive pobunjenika širom Avganistana koja je počela u nedelju i u kojoj su poginuli četiri civila, 11 pripadnika avganistanske bezbednosne službe i 36 ekstremista.

Na skupu studenata Kabulu, Karzai je rekao da talibansko nasilje ne koristi islamu, muslimanima ni avganistanskom narodu.

"Talibanska braćo, ovi napadi u Kabulu, koji su izvršeni u vaše ime, bez obzira da li ste ih počinili ili ne, da li su ih počinili stranci ili vi sami, neće doneti korist islamu niti muslimanima. Kakvu ste korist doneli muslimanima i Avganistancima? Na obe strane ste pobili muslimane i pobili ste Avganistance, naneli štetu njihovoj ekonomiji, ubijajući mlade ljude, naneli ste štetu njihovoj veri", rekao je Karzai.

Taliban je preuzeo odgovornost za usaglašene napade na ambasade, vladine zgrade i vojne baze NATO-a, koji su se juče završili. Medjutim, avganistanski i američki zvaničnici za napade okrivljuju mrežu Hakani stacioniranu u Pakistanu.

U medjuvremenu, ministri spoljnih poslova i odbrane članica NATO-a, pripremaju se za sutrašnji sastanak u Briselu, gde se očekuje da će razgovarati o planiranom povlačenju svih gotovo 130 hiljada stranih vojnika do kraja 2014.

Predsednica Australijske vlade Džulija Gilard, danas je najavila da će vojnici iz njene zemlje početi se povlače iz Avganistana godinu dana pre nego što je planirano.

"Ovo je rat koji ima cilj, rat koji ima i svoj završetak. Imamo strategiju, misiju i vremenski okvir za ostvarenje tog cilja. Mi u Avganistanu služimo svojim nacionalnim interesima", istakla je Gilard.

Džulija Gilard je rekla da će se većina od 1 550 australijskih vojnika vratiti kući do kraja 2013, delimično zahvaljujući poboljšanju bezbednosti i smrti Osame bin Ladena.

Australija nije prva zemlja koja počinje da ubrzava povlačenje vojnika iz Avganistana. Francuska je početkom godine saopštila da će njene borbene trupe takodje da odu iz te zemlje do kraja 2013, godinu dana pre nego što je planirano.

XS
SM
MD
LG