Linkovi

Karavan migranata - politički poklon za republikance?


Stanovnici Tapačule u Meksiku dele vodu migrantima koji se kreću ka SAD
Stanovnici Tapačule u Meksiku dele vodu migrantima koji se kreću ka SAD

Više od sedam hiljada migranata iz Centralne Amerike nastavlja put kroz Meksiko ka Sjedinjenim Državama. Zbog haotične situacije, u Meksiko je poslato i osoblje Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice koje bi trebalo da pomogne u stabilizaciji prilika na terenu. U međuvremenu, karavan migranata postao je jedno od ključnih pitanja u kampanji za kongresne izbore u Sjedinjenim Državama. Predsjednik Donald Tramp pokušava da ubijedi birače da je riječ o vanrednoj situaciji što bi, kako očekuju anti-imigracioni aktivisti, moglo da skrene pažnju javnosti sa drugih kontroverznih mjera administracije i poboljša šanse Republikanske stranke da zadrži kontrolu nad Kongresom.

Vijest da se karavan migranata iz Centralne Amerike kreće ka Sjedinjenim Državama politički je poklon za pristalice oštrih imigracionih mjera predsjednika Donalda Trampa.

“U političkom kontekstu, to će vjerovatno da dovede do preokreta na izborima, zato što nema većeg motivatora za birače od ideje da nekontrolisana masa ljudi ulazi u vašu zemlju”, smatra Den Stejn iz Federacije za reformu američke imigracije.

Hiljade migranata nedavno su ušle u Meksiko, nakon što su probile zaštitnu ogradu na granici sa Gvatemalom i odbile ponudu da azil, umjesto od američkih, zatraže od meksičkih vlasti. Većina su državljani Hondurasa koji bježe od nasilja i siromaštva u zemlji.

Predsjednik Tramp upozorio je da je riječ o vanrednoj situaciji i zaprijetio da će ukinuti pomoć centralno–američkim državama i zatvoriti granicu sa Meksikom ako se migranti ne zaustave. Na mitingu u Hjustonu u Teksasu, u ponedeljak, rekao je i da bi karavan mogao da bude bezbjednosna prijetnja.

Predsjednik Donald Tramp govori na mitingu u Hjustonu, 22. oktobar 2018.
Predsjednik Donald Tramp govori na mitingu u Hjustonu, 22. oktobar 2018.

"To je napad na našu zemlju. Napad. A u karavanu imate neke veoma loše ljude. Ne možemo da dozvolimo da se to dogodi našoj zemlji i nećemo”.

Demokrate ističu da Tramp samo pokušava da skrene pažnju javnosti sa pitanja zbog kojih bi republikanci mogli da izgube na izborima, kao što je zdravstvena zaštita.

Imigracioni aktivisti, pak, strahuju za bezbjednost migranata, među kojima je veliki broj žena i djece, i kritikuju Trampovu oštru retoriku i njegove optužbe da su mnogi migranti kriminalci.

“Karavan je izgovor za predsjednika da dodatno pooštri već neprijateljsku retoriku kojom želi da imigrante predstavi kao zle i da im oduzme svu humanost”, ističe Rojs Bernstin Marej iz Američkog savjeta za imigraciju.

Uprkos tome što izgleda kao da se veliki broj migranata kreće ka Americi, Američki savjet za imigraciju ističe da se broj ilegalnih imigranata u Sjedinjenim Državama u stvari ne povećava.

Migranti u Meksiku
Migranti u Meksiku

Međutim, imigrantske grupe strahuju da bi Trampova kontroverzna politika razdvajanja migrantskih porodica na granici mogla da bude prihvatljivija zbog karavana.

U međuvremenu, anti-imigracioni aktivisti naglašavaju pretnju od ilegalne imigracije da bi podstakli republikance da glasaju i osigurali da pooštravanje bezbjednosnih mera na granici bude jedno od ključnih pitanja na izborima.

XS
SM
MD
LG