Linkovi

Kandidat za šefa diplomatije: Rusija predstavlja opasnost


Kandidat za državnog sekretara SAD, Reks Tilerson na pretresu u Kongresu, 11. januar 2017.
Kandidat za državnog sekretara SAD, Reks Tilerson na pretresu u Kongresu, 11. januar 2017.

Kandidat novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa za državnog sekretara Reks Tilerson rekao je na današnjem pretresu u Senatu da Rusija predstavlja opasnost po Sjedinjene Države i da su njene nedavne aktivnosti u suprotnosti sa američkim interesima.

Ruski potezi tokom američkih predsjedničkih izbora i u Ukrajini dominirali su pretresom u senatskom Spoljnopolitičkom odboru, za potvrdu nominacije Reksa Tilersona za državnog sekretara.

“Mi, Sjedinjene Države, bili smo žrtve sajber napada na naš demokratski proces. Ne može biti odnosa sa Rusijom kao da se ništa nije dogodilo”, rekao je senator iz Demokratske stranke, Ben Kardin.

Senatori su više puta upitali Tilersona šta će da preduzme povodom agresije iz Moskve. “Rusija mora da odgovara za svoje akcije”, naveo je bivši direktor kompanije “Ekson mobil”.

“Rusija danas predstavlja opasnost, ali nije nepredvidiva u promovisanju svojih interesa. Izvršila je invaziju na Ukrajinu, uključujući i aneksiju Krima i podržala sirijske snage, koje brutalno krše običaje rata”, istakao je kandidat za šefa diplomatje, Reks Tilerson.

On je rekao zakonodavcima da su NATO saveznici opravdano uzemireni zbog rasta moći Rusije i dodao da se novoizabrani predsjednik Donald Tramp zalaže za bliže odnose sa Kremljom da bi riješio taj problem koji je, kako je ocijenio, nastao u odsustvu američkog liderstva.

“Poslali smo slabe ili pomiješane signale sa crvenim linijama koje su postale zelena svijetla. Nismo prepoznali da Rusija ne razmišlja kao mi. Same riječi ne mogu da uklone promjenljivu i s vremena na vrijeme spornu istoriju između naše dvije zemlje. Međutim, potreban nam je otvoren i iskren dijalog sa Rusijom u pogledu njenih ambicija, da bi znali kako da zacrtamo naš sopstveni put”, rekao je Tilerson i dodao da Sjedinjene Države vjerovatno nikada neće biti prijatelj Rusije, primećujući da su vrednosti za koje se zalažu dve zemlje "u potpunosti drugačije." Ponovio je međutim da je dijalog od ključne važnosti kako pitanja "od zajedničkog interesa" ne bi izmakla kontroli.

Kandidat za državnog sekretara suočio se i sa pitanjima o svojim stavovima i vezama sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji mu je 2013. godine uručio “Orden prijateljstva”. Tilerson je bio i protiv američkih sankcija uvedenih Rusiji, navodeći da su neefikasne. Međutim, na pretresu je tvrdio da nikada nije lično lobirao protiv sankcija.

“Gospodine Tilerson, siguran sam da razumijete zašto smo ja i mnoge moje kolege duboko zabrinuti zbog vašeg odnosa sa gospodinom Putinom. I to nije jednostavno pitanje o tome šta ste vidjeli kada ste pogledali u njegove oči”, zaključio je Kardin.

“Da li je Vladimir Putin ratni zločinac (zbog ruskih vojnih akcija u Siriji)?”, upitao je republikanski senator iz Floride, Marko Rubio.

“Ne bih upotrijebio taj termin”, odgovorio je Tilerson.

Tilerson je rekao da se zalaže da aktuelne sankcije protiv Rusije ostanu na snazi dok Trampova administracija ne preuzme vlast, uprkos tome što smatra da sankcije negativno utiču na američki biznis. Priznao je i da je "fer prepostavka" da je Putin bio svjestan ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore. Dodao je da o pitanju Rusije nije razgovarao sa novoizabranim predsjednikom.

Tokom pretresa, koji su prekidali sporadični protesti, osvrnuo se između ostalog i na kineske poteze u Južnom kineskom moru.

“Kineska izgradnja ostrva u Južnom kineskom moru predstavlja ilegalno uzimanje spornih područja, bez poštovanja međunarodnih normi. Kineska ekonomska i trgovinska praksa takođe nije uvijek bila u skladu sa obavezama te zemlje u okviru globalnih sporazuma. Kina nije bila pouzdan partner u upotrebi uticaja da ograniči Sjevernu Koreju”, rekao je Tilerson i naglasio da Vašington treba da razmotri mjere protiv Pekinga, ako ne sprovodi sankcije UN Sjevernoj Koreji.

Tileron je priznao i da su klimatske promjene problem za koji su odgovorni ljudi i naglasio da je rizik dovoljno velik da zahtijeva preduzimanje akcije. Međutim, nije saopštio detalje o tome šta može da bude urađeno da bi se umanjile posljedice globalnog zagrijavanja.

XS
SM
MD
LG