Linkovi

Potpredsjednica SAD ide na švajcarski mirovni samit za Ukrajinu


Potpredsjednica SAD Kamala Haris na ceremoniji za diplomce američke Vazduhoplovne akademije (Foto: REUTERS/Kevin Mohatt)
Potpredsjednica SAD Kamala Haris na ceremoniji za diplomce američke Vazduhoplovne akademije (Foto: REUTERS/Kevin Mohatt)

Potpredsjednica Kamala Haris predstavljaće Ameriku na globalnom mirovnom samitu o ratu u Ukrajiini koji organizuje Švajcarska, a promoviše ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Iz Bijele kuće je saopšteno da će Haris učesvovati na samitu u Lucernu 15. juna. Predsjednik Džo Bajden bi trebalo da prisustvuje skupu za prikupljanje donacija za njegovu predizbornu kampanju, koji će u Los Anđelesu organizovati glumci Džordž Kluni i Džulija Roberts.

"Potpredsjednica će naglasiti riješenost administracije da podrži napore Ukrajine da osigura pravedan i dugotrajan mir zasnovan na ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu" i principima povelje Ujedinjenih nacija, saopštila je Kirsten Alen, direktorka za komunikacije potredsjednice SAD.

Takođe je navela da će Haris "potvrditi podršku ukrajinskom narodu dok se brani od tekuće ruske agresije".

U američkoj delegaciji će biti i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

Zelenski promoviše samit i podstiče svjetske lidere da prisustvuju, dok optužuje Rusiju da uz pomoć Kine pokušava da podrije sastanak.

Na pitanje da li Bajden šalje pogrešnu poruku globalno time što će prisustvovati skupu u Kaliforniji umjesto da ide na samit, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je da "nema lidera u svijetu koji je više i glasnije podržava Ukrajinu od Džoa Bajdena".

Rekao je da će Haris prisustvovati samitu "zbog naše želje da budemo zastupljeni za stolom" i da će njeno prisustvo pomoći da se pokaže da "Ukrajina nema snažnijeg pristalicu od SAD".

"Bez obzira na to ko zastupa SAD na samitu, ne može se reći da je Amerika na bilo koji način odustala od podrške Ukrajini", rekao je Kirbi u obraćanju novinarima.

XS
SM
MD
LG