Linkovi

Zelenski: Ako Bajden ne dođe na mirovni samit u Švajcarskoj, to će obradovati Putina


Ukrajinski vojnik nosi američki raketni raketni bacač Stinger u rovu na liniji fronta u regionu Zaporožja, Ukrajina, 28. maj 2024.
Ukrajinski vojnik nosi američki raketni raketni bacač Stinger u rovu na liniji fronta u regionu Zaporožja, Ukrajina, 28. maj 2024.

Ukrajinska vojska saopštila je u sredu da je oborila ruske bespilotne letelice koje su gađale područja zapadne, centralne i južne Ukrajine.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su presrele 13 od 14 ruskih bespilotnih letelica koje su korišćene tokom noći u napadima na regione Nikolajev, Kirovograd i Rivne.

Vitalij Kim, regionalni guverner Mikolajeva, rekao je da je protivvazdušna odbrana oborila 11 dronova u njegovoj oblasti. Kim nije govorio o eventualnoj šteti ili povređenima u tim napadima.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je uništilo dron i sedam raketa iznad Belgorodske oblasti koja se graniči sa Ukrajinom.

Venijamin Kondratjev, guverner ruskog Krasnodarskog kraja, rekao je u sredu da je protivvazdušna odbrana oborila ukrajinski dron iznad grada Armavira.

Rusko ministarstvo odbrane takođe je saopštilo u sredu da su avioni njene Crnomorske flote uništili dva ukrajinska pomorska drona u severozapadnom delu Crnog mora, nedaeko od Krima.

Novoimenovani ruski ministar odbrane Andrej Belousov poslao je telegrame pripadnicima snaga Moskve u Ukrajini u kojima im se zahvaljuje za napredak na bojnom polju, javio je u sredu zvanični vojni list Zvezda.

Nekoliko meseci bez razmene zarobljenika

Ruska komesarka za ljudska prava rekla je u sredu da je razmena ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine suspendovana na nekoliko meseci, javila je u sredu državna novinska agencija TASS, prenosi Rojters.

TASS je citirao Tatjanu Moskalovu kako za to okrivljuje ono što je nazvala "lažnim zahtevima Kijeva". Iz Ukrajine nije bilo komentara.

Moskva i Kijev sprovodili su periodične razmene zarobljenika preko posrednika otkako je Moskva napala Ukrajinu pre više od dve godine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovio je u utorak da bi predsednik SAD Džo Bajden trebalo da prisustvuje mirovnom samitu sledećeg meseca u Švajcarskoj kako bi poslao poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i drugim svetskim liderima.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kruom u Briselu, Zelenski je rekao da će mirovni samit, zakazan za 15. i 16. jun, biti "organizovan od strane celog sveta" i da će drugi lideri tražiti odgovor SAD.

Zelenski je rekao da se 90 zemalja sada obavezalo na samit i da se Putin toga plaši jer nikada nije verovao da će toliko nacija podržati samit.

"(Putin) je ometao ovaj samit i nastavlja da to čini. I zato sada razmišlja o postavljanju paralelne platforme", rekao je Zelenski i dodao da bi Putin pozdravio Bajdenovo odsustvo sa samita.

Zelenski je u nedelju poslao video u kojem apeluje na Bajdena da prisustvuje samitu. Ukrajinski predsednik je video snimio u izgoreloj štampariji u Harkovu koju su prošle nedelje uništile ruske rakete.

Bela kuća nije posvećena Bajdenovom prisustvu i on je jedini lider među vodećim industrijski najrazvijenijim zemljama Grupe sedam koji nije prihvatio poziv.

Obraćajući se novinarima tokom posete Uzbekistanu u utorak, Putin, upitan o mirovnoj konferenciji, rekao je da Rusija ostaje otvorena za razgovore o okončanju rata, ali je odbacio rundu pregovora u Švajcarskoj koja je zakazana za sledeći mesec kao pokušaj da se stvori privid široke međunarodne podrške Kijevu.

Zelenski je u utorak boravio u Briselu, nakon putovanja u Španiju, kako bi obezbedio više od milijardu dolara nove vojne pomoći od Belgije u okviru sporazuma koji uključuje isporuku 30 borbenih aviona F-16.

Ukrajinski lider je rekao da desetogodišnji sporazum uključuje saradnju sa Belgijom na obaveštajnim poslovima, sajber bezbednosti, suzbijanju dezinformacija i odbrambenoj industriji.

Kasnije u utorak, Zelenski je otputovao u Portugal gde se sastao sa premijerom Luisom Montenegrom, a dvojica lidera su potpisala sporazum o vojnoj pomoći od oko 140 miliona dolara za ovu godinu.

Predsednik Ukrajije Volodimir Zelenski i premijer Portugala Luiz Montenegro potpisuu bilateralni spoazum u Palato Sao Bento, zvaničnoj rezidenciji premijera, u Lisabonu, 28. maja 2024.
Predsednik Ukrajije Volodimir Zelenski i premijer Portugala Luiz Montenegro potpisuu bilateralni spoazum u Palato Sao Bento, zvaničnoj rezidenciji premijera, u Lisabonu, 28. maja 2024.

Ministri odbrane Evropske unije takođe su se sastali u utorak u Briselu da razgovaraju o vojnoj pomoći Ukrajini. Ministri odbrane saslušali su generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je u ponedeljak sugerisao da bi trebalo ublažiti ograničenja za Ukrajinu kako bi joj se omogućilo da koristi zapadno oružje na ciljevima van njenih granica.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG