Linkovi

Policija Los Andjelesa nadgleda štednju vode


Novinari Glasa Amerike Majk O'Saliven i Dejen Mouzes krenuli su u ranu jutarnju patrolu sa komunalnim policajcem Los Andjelesa, u potrazi za prekršiocima zabrane rasipanja vode.

Kalifornija je već dugo pogodjena ozbiljnom sušom, zbog čega je primorana da svojim poljoprivrednicima ograničava zalihe vode. U velikim gradovima kao što je Los Andjeles, efekat je manje ozbiljan ali gradjani ipak moraju da slede striktne zakone o štednji vode kako bi se sprečilo njeno rasipanje.

Rik Silva iz Odeljenja za vodu i električnu energiju policije Los Andjelesa kruži četvrtima grada u potrazi za znacima ilegalnog zalivanja.

“Kazne za gradjane počinju od 100 dolara a za firme od 200”.

Većina onih koji krše gradske zakone dobijaju samo upozorenje i savet o strategiji za manju potrošnju vode.

Kuće sa parnim brojevima mogu da zalivaju svoje bašte utorkom, četvrtkom i nedeljom, a one sa neparnim brojevima – ponedeljkom, sredom i petkom. Niko ne sme da koristi sisteme za navodnjavanje subotom, od 9 sati ujutru do 4 popodne.

“Tražimo vodu koja se izliva sa travnjaka, ljude koji zalivaju pogrešnim danima kao i druge stvari, da bismo im objasnili da se velika količina vode troši na zalivanje kao i da tu postoji potencijal za štednju.”

Famerima u kalifornijskoj Centralnoj dolini dramatično su smanjene dozvoljene zalihe vode za navodnjavanje, čime je ugrožena poljoprivreda, glavna grana privrede u toj državi. U Los Andjelesu, i do polovine zaliha vode koristi se za zalivanje dvorišta a to je, prema gradskim vlastima, jedna oblast gde je moguće smanjiti potrošnju.

Grad zato apeluje na vlasnike kuća da svoje travnjake i bašte zamene biljakama otpornim na sušu.

“Platićemo vam da iščupate travu, platićemo trideset dolara po kvadratnom metru”, kaže Silva.

Takve ponude podstakle su neke kućevlasnike da sade biljke kojima odgovara umerena klima. U jednom od gradskih parkova vidi se primer takve pejsažne arhitekture.

“Neke od ovih biljaka, kao što vidite, lepo cvetaju.”

Suviše je rano jutro da bi se uznemiravali ovi kućevlasnici. Medjutim, neki će dobiti pismo sa informacijama ili formalno upozorenje, a na kraju I kaznu, ukoliko ne budu saradjivali.

Rezervoari Los Andjelesa I dalje imaju dovoljno vode, ali mnogi rezervoari u drugim delovima države su daleko ispod normale.

Snežni pokrivač na planinama Siera Nevade, izvor većine vode koju koristi Los Andjeles, u maju je bio 20 procenata ispod normale.

Suša traje već treću godinu a kalifornijske vlasti spremaju se da razmotre strožije nove kazne za one koji rasipaju vodu bilo gde u državi.

XS
SM
MD
LG