Linkovi

Izlivanje nafte ugrozilo životinje u Kaliforniji


I dok će proći godine dok naučnici prikupe sve podatke i tačno ustanove kolika je šteta načinjena ekosistemu i prirodnoj okolini, spasioci sa puno ažurnosti pokušavaju da spasu što više ugroženih životinja.

Od pucanja naftovoda u Kaliforniji 19. maja, što je dovelo do izlivanja nekiliko hiljada galona nafte u okean i na Kalifornijske plaže, spasioci svaki dan nalaze uginule životinje.

Slonovskim fokama i kalifornijskim morskim lavovima možda nije drago da budu ovde, ali im je to jedina šansa da prežive.

“Trenutno su te dve životinjske vrste, koje su prekrivene naftom, ovde najugroženije. Ovi morski lavovi imaju prekrasno crvenkasto krzno, a sada je to krzno prekriveno katranom i tu i tamo proviruje po neka crvenkasta tačka.”

Džudi Vestberg je jedan od članova tima u cerntru SeaWorld u San Dijegu koja danonoćno radi na spasavanju, katranom prekrivenih životinja.

Teško nam je. Teško nam je psihički, emotivno i mentalno. Ulažemo puno i vremena i energije da pomognemo da se te životinje oporave. Kada vidimo koliko im je štete ovo izlivanje nanelo, srce nam se cepa.”

Ona kaže da je boja krzna ovih životinja sada za dve do tri nijanse tamnija od normalne.

“Moramo to da speremo sa njih da se nafta ne bi apsorbovala kroz kožu I da je ne udišu..”

Veterinar Tod Šmit kaže da udisanje isparavanja nafte može da im ošteti pluća i izazove hronične posledice.Ukoliko ženka unese naftu, njeno prvo mladunče možda neće preživeti.

Naftna mrlja je samo dodatni stress za kalifornijske morske lavove. Spasioci od južne, do obale centralne Kalifornije su ove godine, nailazili na kopnu neobično veliki broj izgladnelih morskih lavova, naročito mladunaca, isuviše iznemoglih da bi mogli da plivaju.

“Pošto nema dovoljno ribe za ishranu, jedu na šta god naiđu.”

Jedan od morskih lavova, prekriven naftom, uginuo je jer je progutao crvenu krabu, koju inače ne jede. Zašto je drugi uginuo još uvek ne znamo.

“Sigurno ima još puno životinja koje su prekrivene naftom, a koje nismo našli i možda umiru tamo negde u moru”, kaže Šmit.

Morske ptice, posebno braon pelikani trpe posledice izlivanja nafte. Njihovo perje zadržava slojeve vazduha koji služi kao izolacija i greje ih. Međutim nafta koja je prekrila perje uništila je tu izolaciju tako da im je temparatura tela jako pala, što je opasno. Katran je veoma gust i teško ga je oprati, ali srećom pelikani su otporna bića.

Bilo da veterinari brinu o morskim pticama, ili morskim lavovima, svi oni imaju isti cilj. Da očiste, izleče i vrate životinje u divljinu.

XS
SM
MD
LG