Linkovi

Topla voda "krivac" za nestanak lignji


U poslednjih nekoliko meseci, lignje gotovo da su potpuno nestale iz voda u Južnoj Kaliforniji, a naučnici za taj fenomen krive porast temperature okeana.

Prodaja lignji jedan je od najvećih kalifornijskih ribarskih biznisa. Većina tih lignji se izvozi u Aziju i u zemlje na Sredozemnom moru.

Životni prihodi ribara poput Korbina Hensona i njegovih kolega zavise od okeana, a u poslednje vreme, okean je surov prema njima.

“Lignje su takoreći hleb naš nasušni. Većina nas od toga plaća račune i preživljava”.

Henson nije uhvatio ni jednu lignju već više od četiri meseca.

Veoma je frustrirajuće. To vas demorališe - izađete i ne možete ništa da ulovite”.

Okeanografi objašnjavaju da su se lignje i druge ribe preselile na sever u hladnije vode. Na sastanku u Pacifičkom akvarijumu u blizini Los Anđelesa, naučnici ističu da je za trenutnu situaciju kriva neuobičajeno topla voda – pogotov jedan deo koji su nazvali “plik”.

“U, recimo, 30-godišnjoj evidenciji, ovaj događaj, “plik” ističe se više nego bilo šta drugo što smo videli tokom 30 godina. A u smislu totalnog otopljavanja vode, ovo je najviša temperatura koju smo ikada izmerili u tako velikoj količini vode”, kaže ekspert Endrju Lizing.

Kada je najtoplije, u “pliku” je temperatura za 4 stepena Celzijusa viša od normalne. I dok “plik” zagreva gornje slojeve okeana, drugi fenomen, El Ninjo zagreva donje slojeve.

“Imate situaciju u kojoj ‘plik’ dve godine zagreva vodu, a sada je tu i El Ninjo, što znači da imamo tri godine neprestanih povećanih temperatura koje su uticale na riblja lovišta“, ističe Lizing.

Meteorolozi međutim kažu da iako su vode i dalje veoma tople, prognoza nije toliko crna.

“Te vode će da se ohlade tokom leta, i kako sada stoje stvari postoji velika mogućnost da bi iduće zime mogla da dođe La Ninja, što znači da će se temperature vode u istočnom i centralnom Tihom okeanu sniziti ispod normalne”, smatra Mark Džekson iz Nacionalne meteorološke službe.

Hladnije vode su dobre vesti za Korbina Hensona i njegove kolege, ali do tada...

“Gotovo ništa nije potrošeno na novu opremu. Pokušavamo da preguramo ovu godinu”.

U nadi da će voda dovoljno da se rashladi te da će se iduće zime lignje vratiti.

XS
SM
MD
LG