Linkovi

Kalifornija sprovodi sopstvenu imigracionu politiku


Protest ispred federalne zgrade zbog racija koje sprovodi Agencija za primenu propisa o imigraciji i carini (ICE).
Protest ispred federalne zgrade zbog racija koje sprovodi Agencija za primenu propisa o imigraciji i carini (ICE).

U američkoj saveznoj državi Kaliforniji živi najvećI broj imigranata od kojih je, kako se veruje četvrtina bez dokumenata, što znači da su predmet najnovije imigracione uredbe koju je potpisao predsednik Donald Tramp. Uredbom je proširen obim onih koji ulaze u kategoriju kriminalaca, što znači da će se povećati i broj potencijalnih deportacija. Međutim država Kalifornija štiti nedokumentovane imigrante koji nisu počinili nikakavo ozbiljnije krivično delo. Kako saznaje novinarka Glasa Amerike Elizabet Li, kontradiktorne direktive sve više brinu lokalne zakonodavce i pripadnike snaga bezbednosti.

U Los Anđelesu, gradu od 4 miliona stanovnika, 500 hiljada ih boravi ilegalno, bez dokumenata….

“Prva stvar kada dođu u LA je … 'Oh policija, deportovaće nas. Bićemo deportovani. Taj strah je uvek prisutan”, navodi Hoze Kovarubias iz Policije Los Anđelesa.

Strah koji je dobro poznat naredniku policije u Los Anđelosu, Alfredu Labradi.

“Došao sam u ovu zemlju ilegalno, još kao dete i živeo sam u istom strahu kao što žive neke zajednice.”

Labrada se prijavio u američku vojsku posle čega je dobio državljanstvo. On kaže da je strah od deportacije sada još veći zbog čvrstog stave Trampove administracije.

“Znam da je zavladao strah u zemlji, vidim ga. Iz straha od deportacije mnogi roditelji ne puštaju decu u školu.”

Strah od deportacije je smanjio pozive policiji da interveniše. Labrada kaže da su se pozivi zbog nasilja u porodici smanjili za 10 odsto, a za seksualno zlostavljanje 25 odsto.

“To je ono što me brine jer ne znam da li se kriminal zaista smanjio ili ga jednostavno više ne prijavljuju iz straha da ćemo o incidentu obavestiti imigracione vlasti.”

Ali u stvarnosti, Labrada kaže da policija u Los Anđelosu ne sarađuje sa imigracionom i carinskom službom jer, kako ističe, žitelji LA moraju da imaju poverenja u svoju policiju.

“Ako se ustručavaju da nas zovu iz straha da ćemo ih prijaviti imigracionim vlastima i da će biti deportovani, onda će žrtve nasilja ispaštati.”

Međutim imigracione vlasti su navele u svom saopštenju da je takav stav pripadnika službe bezbednosti pogrešan i da njihovo odbijanje saradnje izlaže javnost većoj opasnosti.

Kalifornija je usvojila zakon o zaštiti nedokumentovanih pod nazivom, Zakon o poverenju, Trust Act.

“Suština Zakona o poverenju je da kalifornijski zatvori i policija prijave i predaju imigracionim vlastima samo one koji su počinili ozbiljno krivično delo. Sve ostale koji ne spadaju u tu kategoriju, zatvori i policija, prema zakonu Kalifornije, nisu dužni da prijave federalnim vlastima”, objašnjava Stiv Ki iz šerifove kancelarije u okrugu Orindž.

Susedni, nešto konzervativniji Orange County negoduje zbog zakona o poverenju i tamošnji šerif je tražio od predsednika Trampa da im pomogne da ostvare bolju saradnju sa imigracionim vlastima.

“Predsednik Tramp i Sekretar za pravosuđe Sešns su uveli mehanizam, bilo u vidu uredbe ili drugačije, a šerif sada traži od njih pomoć da zaobiđu kalifornijski zakon o poverenju i da im se omogući da u pritvoru zadrže sve nedokumentovane strance dok ih se ne izruči imigracionim vlastima.”

Za sada, imigracioni status zatvorenika u okrugu Orindž će biti prijavljen imigracionim vlastima samo ukoliko je zatvorenik optužen za ozbiljno kriminalno delo.

XS
SM
MD
LG