Linkovi

Vanredno stanje u Los Anđelesu


Škola u Porter renču, u Los Anđelesu, koja je zatvorena u decembru zbog curenja gasa
Škola u Porter renču, u Los Anđelesu, koja je zatvorena u decembru zbog curenja gasa

Guverner Kalifornije Džeri Braun proglasio je vanredno stanje u delovima Los Anđelesa gde su se zbog curenja prirodnog gasa razboleli brojni stanovnici, dok su hiljade bile primorane da napuste svoje domove.

Braun se sastao sa stanovnicima područja Porter renč, kojima je lokalna kompanija za snabdevanje gasom obezbedila privremeni sveštaj pošto su se požalili na glavobolje, mučninu i curenje krvi iz nosa.

Iz nalazišta gasa, u vlasništvu kompanije za snabdevanje gasom Južne Kalifornije od oktobra je ispuštano do 45 hiljada kilograma metana na sat, što je povećalo emisiju štetnih gasova u celoj Kaliforniji za čak 25 odsto. Curenje gasa možda će biti zaustavljeno tek krajem marta.

Tu saveznu državu je inače, ovih dana zahvatilo olujno nevreme prouzrokovano fenomenom El Ninjo. Na većem delu obale zabeležene su obilne padavine, praćene snažnim vetrom, koje su izazvale poplave i haos u saobraćaju.

Međutim, nije bilo povređenih, niti je pričinjena značajna materijalna šteta, mada se novo nevreme očekuje kasnije večeras. Kiša je ipak bila dobrodošla za ovo područje koje se godinama suočava sa velikom sušom.

XS
SM
MD
LG