Linkovi

Kalifornija dozvolila studentima sportistima da angažuju menadžere i pregovaraju o isplatama


Kvoterbek Univerziteta Južna Kalifornija Met Fink u duelu sa odbranom Univerziteta Vašington (Foto: AP/Elaine Thompson)

Guverner Kalifornije Gevin Njusom potpisao je zakon - prvi takve vrste - kojim će studentima sportistima biti omogućeno da angažuju menadžere i pregovaraju o isplatama za korišćenje njihovog imena, fotografije i sličnih stvari.

Zakonski predlog stupa na snagu tek 2023. godine, a do tada ga sigurno očekuju pravni izazovi na sudu.

Guverner Njusom je potpisao dokument poznat kao Zakon o poštenom plaćanju za igranje (Fair Pay to Play Act), u TV emisiji na kablovskoj mreži HBO, koju vodi košarkaška zvezda Los Anđeles Lejkersa Lebron Džejms, koji je i sam podržao tu meru.

Moguća prekretnica za univerzitetski sport u Americi
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00


Tom prilikom Njusom je poručio:

"Posle ovoga, desetine drugih saveznih država usvojiće slične zakone, a univerzitetski sport će se promeniti na bolje, jer ćemo konačno izjednačiti interes sportista sa insteresom institiucija".

Nacionalna univerzitetska sportska asocijacija (NCAA), koja reguliše studentski sport na američkim koledžima, žestoko se protivila zakonskom predlogu.

Ta organizacija tvrdila je da bi zakonski predlog „izbrisao ključnu razliku između sportista na koledžu i profesionalaca“ i da bi imao „negativan uticaj na više od 24 hiljade kalifornijskih studenata sportista koji se takmiče u tri divizije'“.

Sportisti od koledža često dobijaju vrlo izdašne stipendije, ali NCAA im ne dozvoljava da budu plaćeni. Organizacija tvrdi da analizira mogućnost plaćanja studenata-sportista, ali da, ako bude dolazilo do promene, želi da se ona dogodi na nacionalnom nivou.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG