Linkovi

Trka sa vremenom da se spreči katastrofa u Kaliforniji


Brana Orovil u Kaliforniji
Brana Orovil u Kaliforniji

Desetine hiljada stanovnika severne Kalifornije i dalje ne mogu da se vrate u svoje domove, dok inženjeri pokušavaju da poprave najvišu branu u Sjedinjenim Državama pre nego što novo nevreme zahvati to područje.

Kiša bi mogla da počne da pada već u sredu i da se zadrži u toj oblasti do nedelje, saopštila je Nacionalna meteorološka služba. Ekipe rade na učvršćivanju pomoćnog odvodnog kanala i isušivanju rezervoara brane na jezeru Orovil.

Vlasti su navele da su za sada sprečile katastrofalno popuštanje brane i plavljenje mesta u dolini reke Federli.

“Radimo sve što možemo da popravimo branu kako bi evakuisani stanovnici mogli da se vrate i žive bez straha. To je veoma teško”, rekao je sinoć guverner Kalifornije Džeri Braun koji je od predsednika Donalda Trampa zatražio da proglasi vanredno stanje, što bi omogućilo da se pogođenim zajednicama uputi federalna pomoć.

Evakuacija oko 188 hiljada stanovnika gradova nizvodno od brane, 100 kilometara severno od prestonice Sakramenta, naložena je u nedelju veče.

Radnici su u ponedeljak pokušali da vrećama sa kamenjem zatvore pukotinu na vrhu pomoćnog kanala, da bi sprečili njegovo urušavanje. Prošle nedelje je oštećen i glavni odvodni kanal brane Orovil koja je sagrađena pre gotovo 50 godina.

XS
SM
MD
LG