Linkovi

Hiljadama u Kaliforniji naređena evakuacija zbog oštećene brane


Vodena masa sliva se preko prelivnice za hitne situacije na Orovil brani kraj Orovila, Florida, 10. februara 2017. (Josh F.W. Cook/Office of Assemblyman Brian Dahle via AP)
Vodena masa sliva se preko prelivnice za hitne situacije na Orovil brani kraj Orovila, Florida, 10. februara 2017. (Josh F.W. Cook/Office of Assemblyman Brian Dahle via AP)

Vlasti u Kaliforniji naložile su hitnu evakuaciju gotovo 200 hiljada ljudi zbog pukotina na brani Orovil u Sjedinjenim Državama. Ako šteta ne bude sanirana, sva područja nizvodno od brane mogla bi da budu poplavljena.

U sjevernoj Kaliforniji je vanredno stanje zbog opasnosti od popuštanja pomoćnog prelivnika najviše brane u zemlji. Na putevima u sjevernom dijelu te savezne države je haotična situacija, zbog evakuacije 188 hiljada stanovnika.

“Moj komšiluk je bio praktično prazan. Počela sam panično sa stavljam stvari u automobile, violinu, neke porodične fotografije, čak i mokar veš”, priča jedna od evakuisanih.

Ekipe se utrkuju sa vremenom da bi pokušale da saniraju pukotine na brani i spriječe katastrofu u u području, koje je udaljeno oko 240 kilometara od San Franciska.

“Trenutno je plan da se rupa zatvori. Helikopteri bi, između ostalog, trebalo da ispuste vreće sa kamenjem u otvor da bi se spriječila bilo kakva erozija”, navodi Kori Honea, šerif okruga Bjut.

Prethodne nedelje, na kilometar i po dugom glavnom prelivniku brane, preko kojeg se prazni voda iz veštačkog jezera, otvorila se rupa dugačka 80, široka 50 i duboka 10 metara. To je natjeralo upravnike brane da zaustave ispuštanje vode, iako je brana dostigla svoj kapacitet.

Zatim je prvi put za skoro pola vijeka postojanja brane upotrebljen pomoćni prelivnik. Do nedelje je primjećena još jedna rupa, zbog čega je i izdato naređenje za evakuaciju.

“Situacija je veom stresna, složena i brzo se mijenja. Radimo sve što možemo da pomognemo onima koji su bili primorani da se evakuišu”, izjavio je Mark Gilardući, direktor odsjeka za vanredne službe.

Nivo vode u vještačkom jezeru brane Orovil, jednom od najvećih u Kaliforniji, dostigao je rekord posle obilnih padavina i snijega zbog čega postoji opasnost od plavljenja obližnjih mjesta.

Zvaničnici su saopštili da je nivo vode u jezeru jutros pao i da se voda više ne preliva preko pomoćnog prelivnika, ali da prijetnja od popuštanja i dalje postoji.

“Nastavićemo da ispuštamo vodu. Ključno je da spustimo nivo vode u rezervoaru da bi sistem mogao normalno da operiše”, kaže Geri Bardini, zamjenik direktora Odsjeka za vodne resurse.

Zvaničnici procjenjuju da bi sanirašnje štete na brani moglo da košta od 100 do 200 miliona dolara.

Brana je 235 metara visoka i drži vodu jezera Orovil, igrajući važnu ulogu u vodnom i energetskom sistemu Kalifornije. Prelivnik omogućava vodi da se preliva preko brane na kontrolisani način, ali oštećenje na brani Orovil nastalo je nakon što su snežne padavine i kiša učestalo podizale nivo vode.

XS
SM
MD
LG