Linkovi

Kakva je budućnost Evrope posle bregzita?


Demonstracije za podršku evropskom pokretu posle odluke Velike Britanije da napusti EU, London 2. jul 2016.
Demonstracije za podršku evropskom pokretu posle odluke Velike Britanije da napusti EU, London 2. jul 2016.

U svjetlu najavljenog odlaska Velike Britanije iz EU i pitanja kakva je budućnost evropskog projekta, danas je u Evroskom parlamentu predsjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker predstavio "bijelu knjigu" - set prijedloga koje daje Evropljanima na razmišljanje i najširu debatu - od Unije koja bi značila samo zajedničko evropsko tržište, do još čvršćih veza 27-članog saveza.

Težak izazov je pred onima koji ostaju u evropskoj prodici nakon što je napuste Britanci. Uz sve aktuelne krize, suočiće se i sa pitanje šta dalje?

Očito, brojni su problemi danas, problemi koji su, po mnogima, doprinijeli porastu euro-skepticizma pa i zbog kojih Uniju napušta jedna od najznačajnijih članica. Medjutim, da li sjesti i gledati kako se, na 60. godišnjicu potpisivanja Rimskog sporazuma, raspada san tadašnjih vizionara, ili prilagoditi Uniju potrebama i očekivanjima vremena i Evropljana?

Predsjednik Evropske komisije je za razgovor o tome kako naprijed, danas predstavio pet ključnih prijedloga.

- Prvi je da se nastavi kao i do sada, sa svim što jeste i nije dobro uradjeno i da se čeka dalja sudbina EU;

- Drugi prijedlog je da se EU svede samo na zajedničko tržiste što bi značilo mogućnost ponovnog uvodjenja unutrašnjih granica, teškoće pri zapošljavanju van svoje matične zemlje, ostvarenja prava na penziju, više troškove liječenja van svoje zemlje;

- Treći scenarij je Evropa u nekoliko brzina. Ostala bi kao sada, dok bi članice koje to žele, mogle da ojačaju saradnju na poljima od zajedničkog interesa, kao što su pitanja bezbjednosti, odbrane i socijalna pitanja;

- Po četvrtom scenariju predlaže se da se evropski fokus suzi, ali da se više radi na onome što ostane od zajedničkog interesa;

- I, konačno, peti scenarij je da se učini više i to svi zajedno. Da se vlasti, potencijali i donošenje odluka još više dijeli na evropskom nivou. EU bi još više ušla u pore života u svakom svom dijelu i u svakom aspektu.

To su prijedlozi a, u svakom slučaju, mišljenje o njima što većeg kruga ljudi je neophodno, uvjeren je predsednik Evropske komisije.

"Treba nam stvarna, iskrena debata o Evropi, šta gradjani očekuju od EU, debata o budućnosti ne treba da se vodi samo u Rimu ili prilikom evropskih samita. Debata treba da se vodi u regionima i gradovima širom Evrope. Na nama je i državama članicama da tu debatu provedemo. Svaki glas treba da se čuje, a gradjani će nam reći šta očekuju od EU, reći će svoje sumnje, pitanja ali svoje nade. Razmislimo svi o ovim prijedlozima, razlozima ZA i PROTIV i to će nam pomoći da dodjemo do pravih odgovora. Evropska komisija će u tome aktivno učestvovati narednih mjeseci", poručio je Junker.

Šta dalje?

Na obilježavanju 60 godina od potpisivanja Rimskog sporazuma, 25. marta Junkerov plan, ili planovi, biće prezentovan liderima, a time će se otvoriti i višemjesečna debata na svim nivoima da bi, na decembarskom samitu evropskih lidera konačno bilo odlučeno kuda i kakvu Evropu graditi za 27 njenih stanara i kakva će sačekati nove.

XS
SM
MD
LG