Linkovi

Kakva će biti politika SAD u Avganistanu?


Marinac u Avganistanu
Marinac u Avganistanu

Prošlo je tri meseca otkako je glavni komandant američkih i internacionalnih snaga u Avganistanu zatražio nekoliko hiljada vojnika više, kako bi se izašlo iz „pat“ pozicije. Pojedini zvaničnici kažu da je Trampova administracija spremna da mu izađe u susret.

Sa toplijim vremenom, zagrevaju se i borbe u Avganistanu. Ali, Trampova administracija tek treba da objavi planove za tu zaraćenu zemlju.

Ništa još nije odlučeno, hajde da ne spekulišemo o budućoj politici.”, rekao je portparol Bele kuće Šon Spajser.

Vojni zvaničnici za Glas Amerike kažu da bi ta politika mogla da znači i slanje nekoliko hiljada pripadnika međunarodnih snaga u Avganistan. Lideri su ranije, u borbi protiv Talibana, pokušavali da pošalju veliki broj trupa odjednom. Stručnjaci kažu da bi ovo taktičko pove’anje bilo deo druga;ije strategije.

Sada direktno osposobljavamo avganistansku vojsku, jačamo je. To je drugačiji pristup nego u prošlosti.”, smatra general Tomas Spor iz fondacije Heritidž.

Zvaničnici kažu da bi politika nove administracije mogla više da se fokusira na kapacitet trupa, nego na njihov broj, i da se obezbede resursi za avganistansko ratno vazduhoplovstvo i specijalne snage. Drugi tvrde da potencijalno dodatno angažovanje međunarodnih snaga ne bi uticalo na borbe u Avganistanu.

Naše procene su da će se politička i bezbednosna situacija u Avganistanu pogoršati u 2018-oj, čak i uz veće angažovanje američkih i savezničkih vojnih snaga.”, kaže direktor američkih obaveštajnih službi Danijel Kouts.

Taliban sada kontroliše najveći deo avganistanske teritorije od 2001. Veći vojni pritisak mogao bi da ga natera da sedne za sto i pregovara sa vladom. Zvaničnici su za Glas Amerike ocenili da će avganistanske snage u narednim godinama napredovati polako. Dok pojedini u Vašintgonu kritikuju “pat” poziciju avganistanske vojske u ratu sa Talibanom, generali kažu da je borba protiv terorizma uspešna.

“Cilj koji smo imali i zbog kojeg smo pre 15 godina tamo otišli bio je da se izbegne još jedan sukob na tom području. To smo postigli i nastavljamo da radimo na tome.”, ocenjuje komandant američkih specijalnih snaga Rejmond Tomas.

Značaj borbe protiv terorizma porastao je nakon što su u Avganistan stigli borci Islamske države. Zbog toga, ali i podrške avganistanskim snagama koje se bore protiv Talibana, mnogi stručnjaci veruju da Trampova administracija, za razliku od Obamine, neće smanjiti američko prisustvo u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG