Linkovi

Kako sprečiti nasilni ekstremizam?


Zastava takozvane "Islamske države"
Zastava takozvane "Islamske države"

Jedan od načina borbe protiv ekstremizma i terorizma je i podizanje svesti ljudi, kako bi prepoznali radikalne organizacije koje pozivaju na nasilje. U borbi protiv terorizma potrebno je smanjivati popularnost tih pokreta, naročito na društvenim mrežama - jedna je od poruka sa današnje radionice OEBS-a o prevenciji nasilnog ekstremizma u Srbiji.

Na ratištima u Siriji ili Iraku trenutno se nalazi 28 državljana Srbije, a kako smatra srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, treba razmišljati šta će se dogoditi ako se i kada ti ljudi vrate u zemlju, gde ih očekuju krivične sankcije. Na današnjem otvaranju radionice OEBS-a o prevenciji nasilnog ekstrmizma u Srbiji, on je istakao da problem može biti i u članovima njihovih porodica, jer se postavlja pitanje da li ih oni gledaju kao heroje i šta su spremni da urade da bi ih zaštitili.

"Uloženi su značajni napori u prethodnom periodu da se rano otkrivaju lica koja bi mogla da učestvuju u terorizmu, u radikalizaciji tih lica. To nam se pokazalo kao veoma značajno i kao veoma važan modus, zato što kada jedno lice bude radikalizovano, treba vam mnogo više i novca, i vremena, i snage da sa tim ljudima radite, da ih deradikalizujete", kaže srpski ministar policije Nebojša Stefanović.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot je rekao da je terorizam postao realna životna činjenica za sve i da su sve države istovremeno pod rizikom, ali, kako je dodao, i deo rešenja. On je preneo podatke Stejt dipertmenta da su 2015. godine teroristički napadi zabeleženi u 92 zemlje, a da godišnje u njima bude ubijeno ili ranjeno na desetine hiljada ljudi:

"Većina ovih napda desila se u malom broju zemalja, koje se prostiru u zoni nestabilnosti. To su zemlje severne Afrike, Bliski istok i južna Azija. Mada ni mi nismo zaštićeni. Lista nečasnih dela raste i u Evropi, i u Sjedinjenim Državama ", smatra američki ambasador u Srbiji.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio ocenio je da je važno da se sve države na strateškom nivou bave uzrocima koji dovode do terorizma, a da se posebno treba posvetiti mladima, koji su najranjivija kategorija i lakše mogu biti uvučeni u ekstremističko nasilje. U tom kontekstu je važna uloga lokalnih zajednica, jer u sprečavanju ekstremističkog nasilja ne mogu učestvovati samo pojedine institucije i organi, već treba svi da se uključe, rekao je Oricio.

XS
SM
MD
LG