Linkovi

Marinci SAD na severu Sirije u borbi protiv Islamske države


Snage Sirijskih demokratskih snaga otvaraju vatru na pozicije Islamske države na istočnim prilazima Rake, Sirija, 6. marta 2017.
Snage Sirijskih demokratskih snaga otvaraju vatru na pozicije Islamske države na istočnim prilazima Rake, Sirija, 6. marta 2017.

Američki marinci raspoređeni su u severnoj Siriji kako bi pomogli borbu za ponovno zauzimanje grada Raka od militanata Islamske države.

Vašington post, koji je prvi javio o ovom raspoređivanju, kaže da je postavljanje artiljerijske baterije značajna eskalacija u korišćenju konvencionalnih snaga SAD u Siriji. Za sada nema zvaničnog saopštenja, ali vojni zvaničnici potvrdili su raspoređivanje snaga drugim novinskim agencijama. Jedinica artiljerije američke vojske već se nalazi na terenu u toj oblasti.

Marinci su takođe poslati i u grad Manbidž, koji se nalazi na oko 138 kilometara severozapadno od Rake, grada koji je grupa Islamska država proglasila za glavni grad kalifata. Veruje se da se oko 4.000 boraca Islamske države nalazi u Raki.

Sekretarijat za odbranu SAD opisao je misiju u Manbidžu kao misiju odvraćanja lokalnih strana da napadaju jedni druge.

Do sada, Sjedinjene Države su odmereno limitirale svoje kopnene rupe u Siriji na oko 500 pripadnika specijalnih jedinica koji su podržavali Sirijske demokratske snage, savez arapskih i kurdskih snaga koje se bore protiv Islamske države. Vojni zvaničnici kažu da su se dodatne trupe zaputile u Mandbidž kako bi sprečile rivalske frakcije da se okrenu jedne protiv drugih.

U međuvremenu, sirijske aktivističke grupe kažu da je bar 14 ljudi, uključujući osmoro dece, ubijeno u vazdušnim napadima na selo u severnoj Siriji koje drži Islamska država.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, koja se nalazi u Velikoj Britaniji, veruje da su avioni alijanse koju predvode SAD ciljali selo Al Matab, locirano zapadno od Rake. Veruje se da je oko 4.000 boraca Islamske države u Raki.

XS
SM
MD
LG