Linkovi

Svaki sekund važan tokom masovne pucnjave


Nešto najstrašnije što bi moglo da vam se dogodi je da se nađete zarobljeni u zgradi u kojoj je naoružani napadač. Trenuci od početka pucnjave do dolaska pomoći, mogu da budu pitanje života ili smrti. Novinar Glasa Amerike Araš Arabasadi pratio je, dva dana, novi program obuke pripadnika bezbednosti, kako da vrše pretraživanje zgrada i spasavanje u kritičnim situacijama u Sajkvsilu u saveznoj državi Merilend.

Situacija je užasna. Naoružani napadač počinje da puca... Sledeći potez može da znači razliku između života i smrti.

Prostrelne rane su prostrelne rane. Osobi koja je pogođena nije važno da li su rane zadobijene u Iraku, Avganistanu ili Orlandu na Floridi", konstatuje Edvin Lard, izvršni direktor Instituta za zaštitu diplomata.

Lard je osmislio ovaj program obuke po uzoru na obuku vojnika na ratištu.

“Zahvaljujući vojsci i prodoru koji su napravili u pružanju prve pomoći na bojnom polju, koristimo njihove metode da obučimo osoblje lokalnih stanica prve pomoći i pripadnike bezbednosti.”

Cilj obuke je da vojnici koji odlaze na front savladaju osnovnu tehniku kako da onesposobe nekoga ko puca.

“Obuka koju obavljamo proteklih 48 sati je kako odgovoriti na poziv, koji nadam se da nikada nećemo dobiti, o masovnom ubistvu. Na žalost, takvi pozivi su sve češći”, navodi Adam Parks, specijalni agent Sekretarijata za unutrašnju bezbednost.

On nadgleda vežbu osoblja Odeljenja za Nacionalnu bezbednost.

“To je obuka kako doći do ugroženog mesta kome imaju pristup samo pripadnici službe bezbednosti… naoružani smo i obučeni za vanredne situacije i možemo da obavimo ono osnovno… da dođemo do žrtava i spasemo živote.”

Obuka počinje u učionici. Agenti uče kako da zaustave krvarenje od metka, podvezivanjem udova, kompresivnim zavojem ili pritiskom na arteriju. Agenti uče kako da reaguju u napetim situacijama.

“Nije teško podvezati udove ili previti ranu u normalnim uslovima …ali ako oni to ikada budu radili, to će biti u veoma stresnoj i napetoj situaciji” - ističe Edvin Lard.

Kada već govorimo o stresnim situacijama.. pripadnici službi bezbednosti su prvi koji stižu na hitan poziv. Drugim rečima, policajac koji je upravo kaznio nekoga za saobraćajni prekršaj, je možda prvi koji će dojuriti da vam spase život.

“Mi smo prvi koji stižemo na pozive. Dolazimo pre specijalaca ili bilo kojih drugih elitnih jedinica", priča Nik Bečer iz policijske stanice u Sajksvilu.

“Sama obuka nije komplikovana, ali psihička priprema da bi se reagovalo na pravi način u kritičnoj situaciji je nešto sasvm drugo”, ističe Lard.

U svetu u kome ima sve više naoružanih napadača, Lard kaže da je veoma važno da svi građani znaju kako da pruže prvu pomoć, jer iako je medicinska pomoć na putu, u nekim slučajevima i minut kasnije je prekasno.

XS
SM
MD
LG