Linkovi

Kako sačuvati hemijsko oružje od terorista?


Hemijska postrojenja u Hjustonu, Teksasu
Hemijska postrojenja u Hjustonu, Teksasu

Obezbeđivanje petrohemijskih postrojenja i čuvanje hemikalija da ne bi dospeli u ruke terorista, bile su teme razgovora na nedavnom Samitu za bezbednost hemijskog sektora održanog u Hjustonu, u saveznoj državi Teksas. Stručnjaci za bezbednost kažu da se menja profil zemalja, koje proizvode hemikalije, što je jedan od mnogih razloga zašto razvijene i zemlje u razvoju treba da razmene iskustvo na planu bezbednosti.

Neboderi na istočnoj strani Hjustona nisu obične zgrade, već hemijske fabrike, koje odražavaju jednu od najznačajnijih privrednih grana u gradu. Dejv Volf iz sekretarijata za unutrašnju bezbednost kaže da ekonomski motor Hjustona istovremeno predstavlja i bezbednosni rizik.

Vidimo kako teroristi globalno nastavljaju da traže načine i zaista upotrebljavaju hemijsko oružje. Koriste ga, pored ostalog, u improvizovanim eksplozivnim napravima“.

Volf kaže da su prošlogodišnji napadi u Briselu primer kako su teroristi došli do hemikalija, kojr su upotrebili protiv ljudi.

Naš izazov je da uvek budemo jedan korak ispred, da znamo unapred kakva tehnologija dolazi, šta je ovde, i šta da radimo da bi uklonili bilo koju od tih pretnji ili opasnosti" kaže Geri Šajbi iz rafinerije "Shell Deerpark".

Bezbednosni stručnjaci kažu da su sastanci kao što je ovaj, u kojem učestvuju vodeći ljudi u hemijskoj industriji, ključni za upoznavanje najboljih obrazaca za izgradnju globalne bezbednosne kulture u hemijskom sektoru.

Nijedna država ne može sebi da dozvoli da zanemari hemijsku bezbednost. One koje su to uradile, često se kasnije kaju zbog takve svoje odluke", ocenjuje Piter Njuport iz Međunarodnog hemijskog urduženja.

Hemijska proizvodnja je tradicionalno ograničena na razvijene zemlje, kao što su SAD i evropske zemlje. Ali, Kina, Indija i drugi postaju važni proizvođači.

U Iranu će doći do ogromne proizvodnje“, kaže Kšištof Paturej iz Međunarodnog centra za hemijsku bezbednost.

On upozorava zemlje u razvoju da treba da pooštre sigurnosne standarde.

"Ako želite da budete prisutni globalno, morate da primenite najbolje standarde, a najbolji standardi su u razvijenim zemljama, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama".

Imati dobar plan za bezbednost je ključ, kažu stručnjaci, jer hemijska postrojenja imaju i simboličnu vrednost i ekonomski značaj, što ih čini privlačnom metom za teroriste.

XS
SM
MD
LG