Linkovi

Aplikacija pronalazi "zelene" površine u zagađenim gradovima


S obzirom da je prevoz na električni pogon još u razvojnoj fazi, mnoge svetske metropole bore se sa zagađenjem vazduha, uglavnom od izduvnih gasova. Stručnjaci kažu da je za sada najbolja taktika izbegavati najzageđnije oblasti i provoditi više vremena u delovima grada gde je vazduh čistiji. Dve startap kompanije rade na tome da pomognu ljudima da pronađu te „zelene“ površine.

U ovo doba godine, u Londonu je uglavnom oblačno, a kada nema vetra izduvni gasovi iz miliona vozila ostaju u vazduhu. Sa mobilnim telefonom u ruci i malim uređajem koji je okačen na njegov ranac, Romen Lakomb šalje podatke o kvalitetu vazduha drugima koji prate stanje zagađenja.

Zajedničkim doprinosom podataka o zagađenosti širom grada, moći ćemo da napravimo mapu prostora u stvarnom vremenu, gde možete da pobegnete od zagađenja”.

Aplikacija kompanije “Plume Labs”, pod nazivom “Air Quality Reports”, prikuplja informacije sa uređaja za merenje atmosferskih suspendovanih čestica i opasnih gasova. Ti podaci se zatim stavljaju na mapu grada kako bi pokazali nivoe zagađenosti.

“Nadamo se da će to biti korisno ne samo za one koji žive u gradovima i koji hoće da znaju kako da smanje svoju izloženost i da poboljšaju svoje zdravlje i sveukupno stanje, već i za političare, za gradonačelnike”, kaže Lakomb.

Korisnici te aplikacije takođe mogu da saznaju koje je najbolje vreme da izađu i koje su oblasti najmanje zagađene. Umesto toga, oni mogu da posete “Clean Air Bench”, odnosno klupu za čisti vazduh, druge startap kompanije pod nazivom “Airlabs”, čija je generalna direktorka Sofi Pauer.

“Ta tehnologija može da bude veoma dobar instrument za smanjenje izloženosti u najzagađenijim tačkama, npr. pored puteva, u školama, bolnicama i transportnim mrežama gde ljudi aporbuju previše zagađivača tokom dana”.

Pomenuta klupa upija zageđeni vazduh koji zatim prečišćava i ispušta nazad putem nekoliko rešetaka i ispod naslona za ruke, i pravi mehur čistog, svežeg vazduha. Iz kompanije “Airlabs” kažu da klupa prečišćava više od 95 odsto azotnih oksida i drugih zagađivača.

Tehnologija prevoza u razvoju počinje da poboljšava kvalitet vazduha u velikim gradovima, ali za sada takve oaze čistog vazduha, zajedno sa parkovima, mogu da pruže jedinu zaštitu od smrtonosne zagađenosti.

XS
SM
MD
LG