Linkovi

Kako je inscenirana smrt ruskog novinara?


Ruski novinar Arkadij Babčenko na konferenciji za novinare u Kijevu, 31. maj 2018.
Ruski novinar Arkadij Babčenko na konferenciji za novinare u Kijevu, 31. maj 2018.

Ruski novinar, čija smrt je inscenirana da bi se sprečila navodna zavera Rusije da ga ubije, rekao je da je bio prekriven svinjskom krvlju i prebačen u mrtvačnicu.

Ukrajinske vlasti su u sredu saopštile da su izrežirale smrt Arkadija Babčenka nakon što su saznale da su ruski bezbednosni zvaničnici pre mesec dana navodno naredili njegovo ubistvo.

Iznoseći detalje celog slučaja, Babčenko je na konferenciji za novinare u Kijevu rekao da je mogao da izabere da ne učestvuje u planu ukrajinskih službi, ali da je odmah pristao na to.

"Rekao sam: Odlično. Zašto ste čekali mesec dana"?

Babčenko je ispičao da se presvukao čim je stigao u mrtvačnicu i da je počeo da gleda vesti.

Portparok Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da je Rusiji drago što je Babčenko živ, ali da je lažiranje njegove smrti "čudno".

Za istaknutog ratnog dopisnika i kritičara Kremlja prvobitno je u utorak bilo saopšteno da je upucan ispred svog stana u Kijevu. Babčenko je zatim zaprepastio novinare i javnost kada se u sredu živ i zdrav pojavio na konferenciji za novinare na kojoj su ukrajinski bezbednosni zvaničnici objasnili da je njegova smrt bila izlažirana.

Babčenko sa pripadnicima Ukrajinske bezbednosne službe
Babčenko sa pripadnicima Ukrajinske bezbednosne službe

Peskov je rekao da ne zna da li rezultat opravdava preduzetu akciju, ali da situacija ne menja stav Rusije da je Ukrajina opasno mesto za novinare.

Reporteri bez granice saopštili su da je "za žaljenje" to što se Ukrajinska bezbednosna služba igra sa istinom.

"Da li je to zaista bilo potrebno? Nema opravdanja za lažiranje smrti novinara", saopšteno je iz te organizacije.

Na kritike je iz Kijeva odgovorio i sam Babčenko.

"Da li želiš da preživiš ili očuvaš etiku, moralnu čistoću i duh svoje profesije? Možet slobodno da očuvaš eitku i moralnu čistoću profesije. Ja sam izabrao opciju da preživim".

Početak operacije

Operacija je počela kada je anonimni izvor dojavio da se neidentifikovani Ukrajinac raspituje o kupovini oružja za naručeno ubistvo u Kijevu, što je navelo Ukrajinsku bezbednosnu službu da pokrene istragu.

Tokom pregovora, čovek je tvrdio da mu je ruska tajna služba ponudila 40 hiljada dolara da izvrši ubistvo. Osumnjičeni je, kako je saopšteno, bivši separatistički borac iz istočne Ukrajine.

Obaveštajci su zatim regrutovali Babčenka za operaciju čiji cilj je bio da se ruski agenti uhvate u delu, odnosno u pokušaju da izvedu ubistvo na stranom tlu.

Prema početnim izveštajima, Babčenka je na stepenicama otkrila njegova supruga. Međutim još nije poznato da li je i ona bila uključena u celu operaciju koja je prema navodima ruskog novinara bila pripremana dva meseca.

"Spasili su mi život. Hvala im. Sprečeni su veći teroristički napadi", rekao je Arkadij Babčenko.

XS
SM
MD
LG