Linkovi

Kakav Bregzit čeka Britaniju posle izbora?


Tereza Mej govori u Dauning stritu nakon izbora

Nakon što su izbrojani svi glasovi na izborima u Britaniji, na kojima nijedna partija nije osvojila dovoljno da formira većinu, političari različito tumače svoje rezultate. Ključ debate je da li su na ovim izborima Britanci odbacili Bregzit – ili makar verziju raskida sa EU koju predlaže Tereza Mej, a koja podrazumeva i izlazak iz zajedničkog tržišta.

Pregovori EU i Britanije trebalo bi da počnu za 10 dana, i evropski zvaničnici su već upozorili da nema odlaganja i rekli da su zabrinuti da li bi sada oslabljena britanska vlada mogla da zakomplikuje pregovore.

“Ovi izbori su odbacivanje Tereze Mej i Bregzita”, na Tviteru je napisao Alaster Kembel, nekadašnji savetnik Tonija Blera. Liberalni demokrata Tim Faron na Tviteru piše da je “mandat koji je Tereza Mej tražila za tvrđi Bregzit odbačen”. Konzervativac Džon Redvud, s druge strane, brani Terezu Mej i poručuje da nema razloga da se način pregovora o Bregzitu promeni.

Ipak, Tereza Mej je prevremene izbore raspisala jer je htela podršku za “tvrđi” Bregzit, ali je nije dobila – skoro 60% birača nije glasalo za konzervativce.

Tereza Mej sada traži način da formira maninsku vladu, uz podršku unionista iz Severne Irske (DUP) I nije jasno hoće li, politički oslabljena, moći da izgura svoju verziju Bregzita.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG