Linkovi

Tereza Mej pokušava da formira manjinsku Vladu


Britanska premijerka Tereza Mej
Britanska premijerka Tereza Mej

Britanija je u političkom haosu posle šokantnog rezultata parlamentarnih izbora u četvrtak na kojima je izbrisana većina vladajuće Konzervativne partije. Premijerka Tereza Mej raspisala je prevremene izbore u nadi da će dobiti još snažniji mandat pred predstojeće razgovore o izlasku Britanije iz EU, koji počinju sledeće nedelje. Međutim, raspored razgovora o Bregzitu je sada ugrožen pošto je opoziciona Laburistička stranka dobila veliki broj novih mesta u parlamentu.

Preuzela je veliki politički rizik – i izgubila. Međutim, Tereza Mej odbacuje pozive da podnese ostavku – čak i neke iz sopstvene stranke. Pošto je u petak posetila kraljicu – što je deo izborne procedure – objavila je da će pokušati da formira manjinsku vladu uz podršku Demokratske unionističke stranke (DUP) Severne Irske.

Naše dve stranke godinama imaju snažne dobre odnose i to mi uliva veru da ćemo moći da sarađujemo u interesu celog Ujedinjenog Kraljevstva”, poručila je Tereza Mej.

Mej insistira da će razgovori o Bregzitu početi kao što je i planirano sledeće nedelje. Ali situacija je daleko od uobičajene. Pošto je izgubila 13 mesta i svoju parlamentarnu većinu, Mej će morati da se osloni na podršku Unionista glas po glas. To je jednostavno neodržvo, kaže politički analitičar Ian Dant – autor knjige Bregzit: Šta se dođavola sada dešava?

Manjinske vlade u Britaniji uvek su imale veoma loš učinak. Uvek se raspadnu. Sistemu se to ne dopada. Ulazite u pregovore o Bregzitu – jedne od najsurovijih, najnapornijih pregovora sa kojima se ova zemlja ikada suočila – nemate šansu da se u to upustite bez zaista snažne većine.

Da li je izlazak Britanije iz EU sada doveden u pitanje? Ne – kaže Dant – ali vizija Tereze Mej o takozvanom “tvrdom Bregzitu” je sada odbačena.

“Rekla je “dajte mi mandat”. Odgovor je bio – “ne”. To znači da ćemo morati da ponovo razmotrimo sve, da preispitamo celokupno način na koji ćemo obaviti Bregzit.”

Izgubljeni glasovi konzervativaca su u velikoj meri prešli na stranu opozicionih laburista – koji su uprkos drugačijim predviđanjima i anketama osvojili 29 mesta u parlamentu.

Vodili smo kampanju na osnovu snažnih, optimističkih političkih predloga i oni su dobili neverovatan odjek”, poručuje vođa laburista Džeremi Korbin.

Među tim predlozima je ukidanje školarina na univerzitetima – što je motivisalo mlade birače. Ova grupa studenata Učiteljskog fakulteta glasala je za laburiste.

Jedna od glavnih stvar za nas je obrzaovanje a jedina osoba koja se meni obratila i ponudila nešto što je meni vredno vredno bio je poslanik laburista”, kaže studentkinja Hana Skil.

Mislim da su mnogi od nas bili protiv Bregzita prošle godine. Nemam osećaj da sadašnja premijerka ili torijevci kao stranka imaju bilo kakvu ideju šta će sa Bregzitom”, smatra student Kris Bentli.

Međutim, izborna realnost umanjila je entuzijazam u Korbinovom štabu.

Slično Berniju Sandersu u SAD, Korbin je probudio idealizam i dobio zamah među mladim ljudima. Uradio je nešto izuzetno. Ali i dalje nema dovoljno mesta u parlamentu”, smatra analitičar Ian Dant.

Godinu posle glasanja o izlasku iz EU, Britanija je i dalje podjednako podeljena između mladih i starih, levice i desnice, pristalica i protivnika ujedinjene Evrope. Slogan iz izborne kampanje Tereze Mej o snažnoj, stabilnoj vladi nije doživeo uspeh. Sada izgleda kao da Britaniju čekaju meseci političkog haosa.

XS
SM
MD
LG