Linkovi

Južnokorejski radnici napuštaju Kesong


Južnokorejska vozila iz Kesonga na graničnom prelazu prilikom ulaska u Južnu Koreju

Većina se vraća kući danas, ostatak narednih dana, s obzirom da je Pjongjang odbio razgovore o pokretanju pogona u industrijskom kompleksu

Južnokorejski zvaničnici saopštili su da su preostali radnici u zatvorenoj fabričkoj zoni u Severnoj Koreji počeli da se vraćaju kući.

Karavan automobila, autobusa i kamiona, natovarenih ličnim stvarima južnokorejskih radnika polako se ulaze u tu zemlju. Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje objavilo je da će se 127 od ukupno 175 radnika iz Kesonga vratiti danas, a ostatak tokom narednih dana.

Odluka o njihovom povratku doneta je juče, nekoliko sati pošto je Severna Koreja odbacila predlog Seula o započinjanju zavničnih pregovora o obnavljanju rada u kompleksu Kesong.

Seul je u četvrtak dao Pjongjangu rok od 24 sata da pristane na razgovore, upozoravajući da Severnu Koreju čeka snažan odgovor ukoliko ne prihvati ponudu.

Nekoliko sati pošto je rok istekao, Pjongjang je odbacio ponudu i upozorio da će Severna Koreja prva preduzeti snažnu akciju u slučaju da Jug nastane da insistira na pogoršanju situacije u pograničnom kompleksu.
XS
SM
MD
LG