Linkovi

Južnokorejski mediji: Američki B-1B bombarderi iznad Korejskog poluostrva


Američko bombarder B-1B "Lanser" poleće iz baze Andersen na Guamu, 9. septembar 2017.

Američki bombarderi B-1B "Lanser" leteleti su iznad Korejskog poluostrva u sredu kao deo kombinovanih vežbi vazušnih snaga sa Južnom Korejom, javila je južnokorejska agencija Jonhap.

Jonhap je citirala južnokorejskog šefa Združenog generalštaba da vežbe demonstriraju "volju i sposobnost snažne odmaze protiv severnokorejske nuklearne i raketne pretnje".

Sjedinjene Države i Južna Koreja započele su petodnevne manevre nazvane "Obazrivi as" u ponedeljak, usred povećanih tenzija sa Severnom Korejom.

Godišnja vežba, koja uključuje neobično veliki broj poslednje generacije američlkih za radar nevdljivih (stelt) lovaca, događa se u nedelji nakon što je Severna Koreja izvela probu svoje najmoćnije rakete, interkontinentalne, verovatno sposobne da dosegne istočno kopno Sjedinjenih Država.

Nekih 12.000 pripadnika snaga SAD, uključujući marince i mornaricu, pridružilo se južnokorejskim snagama.

Američka Sedma vazdušna snaga saopštila je da vežba nije odgovor ni na jedan incident ili provokaciju.

Ali ranije, severnokrejski državni mediji javili su da vežba gura Korejsko poluostrvo "na rub nuklearnog rata".

Severna Koreja rutinski upotrebljava oštar jezik kako bi osudila američko-južnokorejske vežbe, za koje tvrdi da su priprema invazije na tu odmetničku zemlju.

Visoke tenzije na poluostrvu povećale su zabrinutost, učinivši da šef za politička pitanja Ujedinjenih nacija, Džefri Feltmen, ode na neobičan put u Pjongjang.

Portparol UN rekao je da je Feltmen raspravljati o "temama od zajedničkog interesa i brige" sa ministrom spoljnih poslova Ri Jongom i potpredsednikom vlade Pak Mjong Gukom tokom svoje posete, koja se okončava u petak - kao i vojna vežba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG