Linkovi

Južna Koreja zaplenila brod koji je dostavljao naftu S. Koreji


Brod "Svetionik Vinmor" u moru blizu južnokorejske luke Jeosu.

Južna Koreja je zaplenila brod koji je plovio pod zastavom Hong Konga i prenosio naftu severnokorejskom brodu u međunarodnim vodama, uprkos sankcijam Saveta bezbednosti UN-a, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo inostranih poslova.

Kako prenosi južnokorejska novinska agencija Jonhap, južnokorejske carinske vlasti navode da je brod "Svetionik Vinmor" dostavio "600 tona rafinisane nafte" brodu Severne Koreje 19. oktobra. Južna Koreja je zaplenila tanker Hong Konga 24. novembra, kada je uplovio u njenu luku Jeosu.

Agencija Jonhap javlja da je tanker "Svetionik Vinmor" iznajmila kompanija iz Tajvana Billions Bunker Group. Novinska agencija navodi da je "prijavljena destinacija" broda bila u Tajvanu ali je umesto toga on "preneo naftu na severnokorejski brod Sam Jong 2 i na još tri druga broda u Istočnom kineskom moru koja ne pripadaju Severnoj Koreji a plovila su u međunarodnim vodama."

"Svetionik Vinmor" je navodno na listi brodova za koje su SAD predložile da budu stavljene na crnu listu zbog kršenja zabrane trgovine sa Severnom Korejom. Jonhap javlja da je Južna Koreja obavestila SAD o "otkriću ilegalne transakcije".

Američki predsednik Donald Tramp je u četvrtak optužio Kinu da omogućuje isporuke nafte Severnoj Koreji iako Kina tvrdi da nije prekršila sankcije UN-a kojima se ograničavaju isporuke nafte režimu u Pjongjangu.

"Uhvaćeni NA DELU - veoma razočaran što Kina dozvoljava isporuke nafte Severnoj Koreji. Neće biti prijateljsko rešenja za problem Severne Koreje ako se ovo nastavi!", napisao je Tramp na Tviteru.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova u petak je ponovo demantovala da Kina na bilo koji način učestvuje u krijumčarenju robe u ili iz Severne Koreje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG