Linkovi

Američki borbeni avioni u J. Koreji


Borbeni avion F-22

Četiri američka borbena aviona preletela su danas Južnu Koreju, u okviru najnovije demonstracije sile usmerene protiv Severne Koreje zbog njenih nedavnih nuklearnih i balističkih proba.

Stelt avioni F-22, koji mogu da izbegnu radare, sletelli su u vazdušnu bazu Osan blizu Seula, nekoliko sati pošto su poleteli iz baze na japanskom ostrvu Okinava.

"Ova misija pokazuje snagu saveza Sjedinjenih Država i Republike Koreje i odlučnost obje zemlje da održe stabilnost na Korejskom poluostrvu”, saopštio je komandant združenih američko-korejskih vazduhoplovnih snaga, general poručnik Terens O’Šonesi.

Misija je izvedena 10 dana pošto je Pjongajng lansirao raketu dugog dometa i postavio, kako je saopšteno, satelit za osmatranje Zemlje u orbitu. Međunarodna zajednica osudila je taj potez Severne Koreje, navodeći da se njime krše sankcije Ujedinjenih nacija uvedene zbog prethodnih balističkih proba.

U Južnu Koreju je ponedeljak stigla američka podmornica USS North Carolina kojoj će se, u okviru američko-južnokorejskih vojnih vežbi, narednog meseca pridružiti nuklearni nosač aviona John C. Stennis.

XS
SM
MD
LG