Linkovi

Junajted obustavlja letove Boingom 777 pošto mu je tokom leta otpao deo motora


U avionu je bio 231 putnik i 10 članova posade
U avionu je bio 231 putnik i 10 članova posade

Američke nadležne agencije naložile su dodatne inspekcije aviona Boing 777 pošto mu je tokom leta kompanije Junajted otpao deo motora. Japan je potpuno obustavio letove Boingom 777 dok se incident ne istraži.

Pod lupom su motori Prat i Vitni 4000, pošto je jedan takav otpao tokom leta Junajted erlajnsa iznad Denvera u subotu. Avion je, međutim, bezbedno sleteo na aerodrom u tom gradu i niko od 231 putnika i 10 članova posade nije povređen.

Junajted erlajns će ipak obustaviti letove tim tipom aviona, kojih trenutno u svojoj floti ima 24, dok se ne utvrdi šta se dogodilo.

Deo motora pao je na naseljeni deo u Denveru
Deo motora pao je na naseljeni deo u Denveru

Japansko ministarstvo saobraćaja naredilo je da se prizemlje svi Boing 777 avioni sa motorom Prat i Vitni 4000. U saopštenju tog ministarstva navodi se da je i na lokalnom letu iz Nahe u Tokio zabeleženo oštećenje na motoru, te da je avion morao da se vrati u Nahu.

Starost tog aviona je ista kao Junajtedovog, 26 godina.

Junajted erlajns je jedina kompanija koja u SAD trenutno koristi taj tip aviona, a koriste ih i kompanije u Japanu i Južnoj Koreji.

Federalna Uprava za avijaciju saopštila je da je, na osnovu preliminarnih nalaza, utvrđeno da se taj tip motora nalazi samo na Boing 777 letelicama.

Proizvođač motora nije odgovorio na zahtev za komentar, dok je Boing saopštio da će sarađivati u istrazi.

XS
SM
MD
LG