Linkovi

Griboski: Mišljenje MSP otežalo poziciju Beograda


Griboski: "Mislim da je važno da Srbija i Kosovo započnu direktne razgovore i da se izmedju ostalog razmotre ekonomska i bezbednosna pitanja i stanje ljudskih i vreskih prava."

Povodom podnošenja nacrta rezolucije Srbije Generalnoj skupštini UN u vezi sa kosovskim pitanjem, Kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa predsednikom vašingtonskog Instituta za verska pitanja i javnu politiku, Džozefom Griboskim.

Griboski: “Odluka Vlade Srbije da podnese rezuluciju o Kosovu Generalnoj skupštini UN, nakon savetodavnog mišljenja Medjunarodnog suda pravde i, kako se navodi, nepotpune konsultacije sa EU i SAD, može da dovede u pitanje njen uspeh. U medjuvremenu, mišljenje Medjunarodnog suda pravde je pravno ojačalo jednu u suštini političku odluku o kosovskom pitanju i sada je posao Beograda otežan. Svakako da bi rezolucija Srbije bila efikasnija da je podneta u saglasnosti sa EU i SAD, tim više što širom sveta postoje zemlje koje izražavaju zabrinutost povodom proglašenja nezavisnosti Kosova. Medjutim, mišljenje Medjunarodnog suda pravde moglo bi da utiče na situaciju u Južnoj Osetiji, Abhaziji, Zapadnoj Sahari, Bliskom istoku, na aspiracije Madjara u Rumuniji, Baska u Španiji, itd. Mišljenjem suda sada imate fundamentalnu promenu u medjunarodnom poimanju suvereniteta, granica i upošte sistema država.”

Glas Amerike: Posle mišljenja Medjunarodnog suda pravde, da li nazirete neke promene u stavovima SAD i Evropske unije?

Griboski: “U stavu SAD prema Kosovu skoro da nema nikakve razlike izmedju administracija predsednika Obame i Buša. Dve administracije imaju daleko više zajedničkog nego što su američki glasači očekivali 2008. godine kada su glasali za predsednika. Jedan od tih zajedničkih aspekata je i Kosovo. SAD i dalje ostaju pri stavu da je Kosovo nezavisno i da ga Vašinigton kao takvog podržava. Rusija, Kina, Indija i brojne druge zemlje izražavaju bojazan u pogledu svojih manjina, pošto je u mišljenju suda specifično navedno ‘da Kosovo nije pravni presedan’ mada bi od sada svaka etnička zajednica po svom nahodjenju mogla da proglasi nezavisnost. Mišljenje suda je za sada akademsko i intelektualno pitanje, ali je neizvesno šta budućnost donosi. Medjutim, u pogledu Kosova, koje se smatra ‘jedinstvenim slučajem’, ne treba očekivati neke značajnije promene.”

Glas Amerike: Srbija tvrdi da je neophodno nastaviti pregovore o Kosovu da bi se postiglo prihvatljivo rešenje i za Beograd i za Prištinu?

Griboski: “Mislim da je važno da Srbija i Kosovo započnu direktne razgovore i da se izmedju ostalog razmotre ekonomska i bezbednosna pitanja, stanje ljudskih i verskih prava i drugo. Medjutim, te razgovore je trebalo održati pre proglašenja nezavisnosti. Drugim rečima, proglašenjem nezavisnsoti Kosovo je stavilo status pre standarda, i time se sada našlo pod pritiskom medjunarodne zajednice da reši pitanja koja nisu bila rešena pre nezavisnosti.

XS
SM
MD
LG