Linkovi

Prognoziran novi sneg u Bafalu


Dok se stanovnici zavejanih delova Sjedinjenih Država bore sa ogromnim snežnim nanosima, meteorolozi najavljuju nove padavine.

U Bafalu, u državi Njujork, palo je više od meter i po snega, a Nacionalna meteorološka služba upozorava da bi još metar mogao da padne do kraja dana i tokom noći, uz neprekidne nalete snažnog vetra sa zapada.

"Doveli smo stotine pripadnika Nacionalne garde i dovešćemo još. Delom da bi imali više ljudstva, ali I da bi rasteretili naše osoblje. Ovo će biti višednevna akcija, s obzirom na vremenske uslove", ističe Endrju Komo, guverner države Njujork.

Guverner Njujorka Endrju Komo proglasio je vanredno stanje u 10 okruga, a vlasti su potvrdile najmanje sedam smrtnih slučajeva od posledica oluje.

Sadašnja akomulacija snega u Bafalu je odgovara količini padavina tokom cele zime, a do zvaničnog početka zime ima još mesec dana.

"Krenuo sam po zalihe… ponestaje grickalica, pića, za sada samo pokušavam da preživim", kaže jedan stanovnik Bafala.

Meteorolozi kažu da su ove drastične snežne padavine posledica takozvanog “jezerskog efekta”, kada se relativno topla voda u jezeru Iri sudara sa hladnim vetrovima, koji duvaju iznad površine jezera. Takve oluje su vrlo nepredvidive, tako da - dok su neki delovi Bafala zatrpani snegom, samo nekoliko kilometara dalje, alo je svega nekoliko centimetara.

XS
SM
MD
LG