Linkovi

Jordanac ubio 4 u centru za policijsku obuku


Dvojica Amerikanaca, jedna osoba iz Južnoafričke Republike i jedan Jordanac ubijeni su danas u centru za obuku izvan Amana pošto je na njih pucao policajac Jordanac, koga je zatim ubila lokalna policija.

Jordanski i američki zvaničnici su izjavili da je napadač ranio još šestoro ljudi, među kojima je bilo Amerikanaca i Jordanaca.

Američka vlada je koristila Međunarodni centar za obuku policajaca u Muvakeru, na oko 30 kilometara od Amana, u saradnji sa Jordanom, za obuku desetina hiljada policajskih kadeta sa Bliskog istoka od kada je objekat otovren 2003. godine.

Visoki američki zvaničnik je potvrdio da su Amerikanci bili deo policijskog programa obuke Stejt departmenta.

Portparol jordanske vlade rekao je da je istraga u toku kako bi se utvrdili “motivi ovog zločina”.

Lokalni i svetski mediji javljaju da je napadač bilo 28-godišnji policijski kapetan, Anvar Abu Zeid.

U Beloj kući, predsednik Barak Obama je istakao da Sjedinjene Države vrlo ozbiljno razmatraju napad i da će američki istražitelji blisko sarađivati sa jordanskim vlastima kako bi se “utvrdilo šta se tačno dogodilo”.

Glas Amerike saznaje iz Centralne komande Sjedinjenih Država da je potvrđeno da je svo drugo američko vojno osoblje i dalje u Jordanu. Današnje žrtve su imali ugovor sa jordanskim Sekretarijatom za bezbednost.

Američka i jordanska vlada potpisali su sporazum 2003. godine o centru za obuku desetina hiljada policajaca za borbu u susednom Iraku. Kasnije su se programu priključile i palestinske bezbednosne snage.

Današnji napad dogodio se tačno 10 godina od jednog od najtežih napada u istoriji te kraljevine, kada je u tri samoubilačka bombaška napada u tri hotela u Amanu poginulo više od 50 ljudi.

Trojica bombaša su poginuli u napadima. Ranije ove godine, u Jordanu je pogubljena Sadžida al Rišavi, koja je bila osuđena zbog njenog učešća kao neuspeli bombaš samoubica u napadima 9. novembra 2005. Al Kaida je preuzela odgovornost za te napade.

XS
SM
MD
LG