Linkovi

Atentator na Regana od sledeće godine slobodan i bez nadzora


Beri Levin, advokat Džona Hinklija mlađeg, razgovara sa novinarima ispred Okružnog suda u Vašingtonu (Foto: AP/Patrick Semansky)
Beri Levin, advokat Džona Hinklija mlađeg, razgovara sa novinarima ispred Okružnog suda u Vašingtonu (Foto: AP/Patrick Semansky)

Federalni sudija odlučio je da Džon Hinkli mlađi, koji je pokušao da ubije predsednika Ronalda Regana pre četiri decenije, može da bude oslobođen svih preostalih restrikcija sledeće godine, ukoliko nastavi da poštuje pravila i ostane mentalno stabilan.

Sudija Okružnog suda u Vašingtonu Pol L. Fridman rekao je tokom sudskog pretresa, koji je rajao 90 minuta, da će tokom ove nedelje objaviti svoju presudu u vezi sa tim planom.

Otkad je Hinkli 2016. iz bolnice u Vašingtonu premešten u Vilijamsburg u Virdžiniji, sud mu je uveo restrikcije, prema kojim su lekari i psihijatri morali da nadgledaju njegovo psihijatrijsko lečenje i uzimanje lekova. Hinkliju je zabranjeno da poseduje oružje i nije mu dozvoljeno da kontaktira Reganovu decu, druge žrtve ili njihove porodice ili glumicu Džodi Foster, kojom je bio opsednut u to vreme.

Sudija Fridman rekao je da Hinkli, koji ima 66 godina, nema simptome aktivne mentalne bolseti, da se ne ponaša nasilno, i da ga vatreno oružje ne zanima još od 1983. godine.

"Da nije pokušao da ubije predsednika, bio bi oslobođen bezuslovno pre mnogo mnogo vremena", rekao je sudija. "Međutim, sada se svi slažu, posle svih istraživanja, analiza, svih intervjua i iskustava sa gospodinom Hinklijem".

Fridman je rekao da je plan da Hinklli bude oslobođen bilo kakvaog sudskog nadzora u junu, 2022. ukoliko sve bude išlo kako treba.

Studija o proceni rizika koja je sprovedena u 2022. zaključila je da Hinklli ne bi predstavljao opasnost ukoliko bude bezuslovno oslobođen svih sudski uvedenih restrikcija.

Američka vlada prethodno se protivila okončanju restrikcija, ali je zauzela drugačiji stav na današnjem pretresu, kada su advokati naveli da bi pristali na bezuslovno oslobađanje, ukoliko Hinkli bude poštovao pravila i pokaže mentalnu stabilnost u sledećih devet meseci.

Kejsi Veston, advokatica američke vlade, rekla je da SAD žele da se uvere da Hinkli može da se adaptira na samostalan život pošto mu je majka umla u julu. Drugi razlog za zabrinutost je predstojeće penzionisanje jednog od psihijatara koji ga leče i okončanje grupe za terapiju, koja je Hinkliju pružila veliku podršku i omogućila mu socijalnu interaciju.

Hinkli je imao 25 godina kada je ranio 40. predsednika SAD ispred hotela u Vašingtionu. Hinkli je ranio i Reganovog portparola Džejmsa Brejdija, koji je ostao paralizovan i preminuo 2014. Povređeni su i agent Tajne slube Timoti Mekarti i vašingtonski policijac Tomas Delahenti.

Porota je zaključila da Hinkli pati od akutne psihoze i da nije kriv zbog svog mentalnog stanja, a tražila je da umesto kazne doživotnog zatvora bude poslat na lečenje.

XS
SM
MD
LG